24-09-2015 07:34 | Door: Thijs ten Brinck

Particuliere en institutionele investeerders halen hun geld weg uit fossiele energie. Volgens de klimaatorganisatie 350.org is het toegezegde vermogen dat aan zijn campagne meedoet in een jaar tijd 50 keer gegroeid.

Meer dan vierhonderd organisaties en 2.000 vermogende individuen hebben zich inmiddels aangesloten bij de divesteringscampagne van klimaatorganisatie 350.org. Samen vertegenwoordigen ze een beheerd vermogen van $ 2.600 mrd. Dat toegezegde vermogen komt nu niet meer ten goede aan het winnen en verwerken van fossiele brandstoffen.

“In het warmste jaar dat we ooit gemeten hebben sluiten nu ook grote organisaties zich aan in de strijd tegen de fossiele bedrijven”, zegt Bill McKibben, oprichter van 350.org, in The Guardian. “Een 50 keer groter gecommitteerd bedrag is een duidelijk teken dat de maatschappij zich keert tegen klimaatverandering.”

Pensioenfondsen en kerken

De beweging om CO2-vrij te beleggen en te investeren kwam de laatste jaren op gang bij universiteiten en kerken. Inmiddels is de divesteringscampagne overgeslagen op grote pensioenfondsen en andere institutionele beleggers die miljarden in beheer hebben.

Sommige investeerders halen het geld alleen weg uit steenkoolwinning en teerzandolie, andere partijen gaan volledig fossielvrij. Het Noorse Government Pension Fund Global, met meer dan $ 850 mrd in beheer, kondigde begin 2015 aan alle beleggingen in de meest vervuilende fossiele bronnen te stoppen.

Bron: Guardian | Foto: Nicolas Raymond, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)