07-02-2013 12:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim een derde van de bedrijven geeft aan dat de winst dankzij duurzame maatregelen is gestegen. Bijna de helft heeft afgelopen jaar verduurzaamd.

Wereldwijd hebben bedrijven in 2012 meer aandacht besteed aan verduurzaming dan in 2011. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Boston Consulting Group (BCG), gebaseerd op een enquête onder 2600 managers van bedrijven wereldwijd. 48 procent van de ondervraagde managers gaf aan afgelopen jaar te hebben verduurzaamd. Vergeleken met 2011 is dit een stijging van 20 procent.

Gemiddeld rapporteerde 37 procent van de bedrijven gestegen winsten als gevolg van duurzame maatregelen, terwijl dit in 2011 nog 31 procent was. Onder de bedrijven die structurele veranderingen in hun businessmodel hadden aangebracht ligt dit percentage veel hoger, afhankelijk van het aantal geïmplementeerde veranderingen loopt het op tot 60 procent.

Structurele veranderingen

In het rapport worden bedrijven vergeleken op basis van structurele veranderingen in het businessmodel. Voorbeelden van elementen uit het businessmodel zijn klanten-doelgroepen en leveranciers- en productiesystemen.

Opvallend is dat bedrijven in ontwikkelingslanden aan de leiding gaan bij het verduurzamen. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met problemen rondom grondstoffentekorten en bevolkingsgroei, die het meest voelbaar zijn in ontwikkelingslanden.

Verduurzamen

De toekomst ziet er goed uit. 70 procent van de ondervraagden verwacht meer duurzame investeringen in het komende jaar. Volgens de onderzoekers moeten bedrijven die willen verduurzamen bereid zijn om onderdelen uit het businessmodel te veranderen. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat klanten denken over duurzaamheid en wat ze voor duurzaamheid willen betalen. Verder wordt samenwerking met andere organisaties en met klanten genoemd als een belangrijke factor.

Bron: Bloomberg

Foto: Fritscdejong