28-09-2015 16:10 | Door: Dimitri Reijerman

Een toenemend aantal bedrijven voert interne CO2-belastingmechanismen in. Diverse multinationals verwachten hiermee de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Dat meldt het CDP, een non-profit-organisatie die bedrijfsrapportages op het gebied van duurzaamheid monitort. 

In 2014 hanteerden nog 150 bedrijven een interne CO2-tax, om zo de uitstoot van met name CO2 te beprijzen. Voor dit jaar noemt het CDP al een cijfer van 437 bedrijven. Verder hebben 583 bedrijven aangegeven de komende twee jaar een dergelijk prijsmechanisme in te gaan voeren.

Onder de bedrijven die een prijskaartje hangen aan CO2-emissies zijn multinationals als Colgate-Palmolive, Stanley Black & Decker, Exxon Mobil, General Electric, Nestle, Microsoft en Nissan. 

De interne CO2-prijzen lopen fors uiteen: sommige ondernemingen hangen een prijs van $ 1 aan een ton CO2, terwijl de meest vergaande CO2-tax $ 357 per ton CO2 bedraagt.

Goede voorbereiding

Met het vrijwillig beprijzen van CO2willen bedrijven de uitstoot van broeikasgassen versneld verminderen. Vaak komen de opbrengsten van de CO2-tax ten goede aan duurzame investeringen. Daarnaast denken veel ondernemingen dat een interne CO2-tax het bedrijf alvast voorbereid op toekomstige CO2-belastingen die door veel overheden en organisaties als noodzakelijk worden gezien.

In een interview met The New York Times laat Microsoft weten dat het dit jaar $ 20 mln aan interne CO2-belastingen denkt op te halen. Door de CO2-belasting in dollars uit te drukken, zegt de softwaregigant dat het systeem voor elke medewerker inzichtelijk is gemaakt. 

Eerder liet Microsoft al los dat het in de afgelopen drie jaar $ 10 mln bespaard heeft op energiekosten. De CO2-emissies zijn teruggebracht met 7,5 miljoen ton. De energieprojecten waarin Microsoft investeerde, leverden samen 10,2 miljard kilowattuur hernieuwbare energie op.

Bron: CDP | Foto: By Baytownbert CC BY-SA 3.0 or GFDL, via Wikimedia Commons