11-02-2013 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie zal 20 procent van haar budget van €900 mrd ten goede laten komen aan het klimaat.

Na langdurige vergaderingen werd het akkoord afgelopen vrijdag afgesloten. Het stemde klimaatcommissaris Connie Hedegaard tevreden. “In plaats van dat het in de hoek van het EU-budget wordt gezet, maken klimaatacties nu onderdeel uit van alle belangrijke uitgaven van de Europese Unie.” Het geld gaat gebruikt worden om aan een koolstofarme, efficiënte en klimaatbestendige economie te bouwen.

Het EU-budget geldt vanaf 2014 tot 2020 en zal langzaam worden afgebouwd tot een omvang van ongeveer €900 mrd per jaar. Het gereserveerde budget voor klimaat komt daarmee op ongeveer  €180 mrd.

Verraad

Eerder was commissaris Hedegaard somber gesteld over het akkoord. Ze had kritiek op de landbouwlobby, die er alles aan deed om subsidies voor meer ecologische landbouwmethoden te voorkomen. Ondanks deze teleurstelling noemde Hedegaard het akkoord dankzij de 20 procent-regeling een “grote stap voorwaarts”.

Campagnegroepen waren echter niet zo positief als de EU-commissaris. Zij verlangen meer. Ariel Brunner van BirdLife Europe, vindt dat het akkoord “een compleet verraad is van alle Europeanen, ten gunste van de gevestigde belangen”. Hij doelt hierbij onder andere op de landbouw- en industriesector, die veel invloed hebben op de besluitvorming.

Bron: Reuters

Foto: Future Atlas