08-10-2015 07:20 | Door: Dimitri Reijerman

Verzekeraar Zurich Insurance Group gaat ongeveer 10 procent van zijn eigen vermogen investeren in fondsen die een duurzame of sociale impact hebben.

De Zwitserse verzekeraar zegt tot eind 2015 circa $ 100 mln te willen investeren in zogeheten impact investments, ofwel investeringen die een positieve duurzame of sociale impact hebben. Daarbij wil Zurich geld steken in projecten die voorzien in een economie met een sterk verminderde uitstoot van broeikasgassen en met milieuvriendelijke technologie.

Ook projecten met een sociale impact hebben de aandacht van de verzekeraar. Zo wil Zurich beleggen in bedrijven die inspelen op de wensen van de bevolking van veelal armere landen.

Om deze doelen te behalen, wil Zurich direct geld steken in private equity-fondsen die deze duurzame en sociale doelen ook voorstaan. De verzekeraar zegt al samen te werken met Ambienta, een een fonds dat zich richt op het efficiënt omspringen met grondstoffen en het tegengaan van vervuiling, en LeapFrog Investment. Laatstgenoemde investeert in financiële diensten voor inwoners van ontwikkelingslanden.

Duurzame ambities

De Zwitserse verzekeraar, die $ 200 mrd in kas heeft, investeert al langer in duurzame fondsen. Zo wil Zurich $ 2 mrd steken in green bonds. Ook poogt de verzekeraar om binnen zijn vastgoedportfolio rond 2020 circa 20 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2010.

Tot slot wil de verzekeraar de milieu- en duurzaamheidsprestaties inzichtelijker krijgen door in zijn investeringen de ESG-factoren, wat staat voor Environmental, Social and Governance, mee te nemen.

Bron: Zurich | Foto: Images Money, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)