20-02-2013 15:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondanks de reddingspoging van het Europees Parlement is de CO2-prijs gedaald. Structurele oplossingen voor de CO2-markt ontbreken.

Onder een gedeelte van de milieucommissie van het Europese Parlement was de opluchting dinsdagochtend groot. Met 38 stemmen voor en 25 tegen werd besloten om de Europese Commissie toestemming te geven om het veilen van CO2-rechten, ook wel backloading genoemd, in het Europese Emission Trading System (ETS) uit te stellen. Het ETS werd hiermee voorlopig van de ondergang gered.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout noemde het goed nieuws, maar liet ook duidelijk weten dat er nog veel moet veranderen: “[…]het blijft dweilen met de kraan open”. Het uitstellen van de backloading is een voorlopige oplossing; er werd geen besluit genomen dat het probleem rond het ETS structureel oplost. Dit had gevolgen voor de CO2-prijs: deze daalde ten opzichte van maandag met 20 procent naar €4,09.

De grootste CO2-markt ter wereld is bedacht om bedrijven te stimuleren om duurzaam te worden, maar door het overschot en de lage CO2-prijs werkt dit niet.

Vervolgstappen

“We hebben geen enkele duidelijkheid over de volgende stappen,” aldus Sarah Deblock van de International Emissions Trading Association. In een interview met Bloomberg zegt ze dat het uitstellen van de backloading een goede eerste stap is en een sterk politiek signaal over het belang van het ETS geeft.

De volgende stap is wat Eickhout betreft het definitief uit de handel nemen van een aantal rechten. Zo neemt het overschot aan rechten af en kan de CO2-prijs hoger worden. Bedrijven willen ook dat er wordt ingegrepen, zo bleek uit de oproep van multinationals. Eickhout: “Zonder de juiste prijsprikkels komen groene innovaties en een duurzame energievoorziening namelijk niet van de grond.”

Nu het Europees Parlement toestemming heeft gegeven voor het uitstellen van de veiling, moeten volgende week de lidstaten worden overtuigd. Nederland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben al aangegeven in te stemmen, maar onder andere Polen is tegen. Zij willen niet dat de markt wordt ‘gemanipuleerd’.

Hoe werkt het ETS?

Foto: Inyucho via Flickr.com