03-04-2012 19:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Miljardair Warren Buffett, eigenaar van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway en een van de rijkste mensen ter wereld, stelt dat bedrijven die hun milieu-impact niet serieus nemen hun winstgevendheid en daarmee hun bestaansrecht in gevaar brengen.

Dat schrijft Buffett in het duurzaamheidsverslag over 2011 van dochterbedrijf Johns Manville. “De makkelijkste weg kiezen is niet de juiste manier om een duurzaam competitief voordeel te halen, noch is het de weg om klanten tevreden te stellen,” zei de inmiddels 81-jarige miljardair. “Een bedrijf moet investeren in de belangrijkste ingrediënten van winstgevendheid: zijn mensen, de gemeenschap, en het milieu.”

Buffett zet de laatste jaren sterk in op duurzaamheid. Zo kocht hij in december vorig jaar twee grote zonneparken in de VS. Om deze aankoop te financieren zocht hij hulp bij mede-investeerders. Het zakelijk succes Buffett genereerde zoveel animo dat hij het hele aankoopbedrag moeiteloos kon financieren.

In 2009 kocht Buffett ook een Amerikaanse treinvervoerder. Een beslissing die hij motiveerde met de waarneming dat treinen “de meest milieuvriendelijke manier zijn om goederen te vervoeren” in de Verenigde Staten. Buffett zag dat als een voordeel waardoor treinvervoer nog zeker een eeuw zal blijven bestaan.

Critici

Toch zijn er ook critici. Ceres, een Amerikaanse NGO die zichzelf ten doel heeft gesteld meer duurzaam leiderschap bij investeerders en in het zakenleven te bewerkstelligen, heeft Berkshire Hathaway op een lijst gezet van bedrijven die transparanter zouden moeten rapporteren over hun klimaatimpact.

Buffett heeft daarnaast ingezet op elektrisch vervoer met het verwerven van aandelen in het Chinese BYD, maar heeft tegelijkertijd aandelen in olieproducent ConocoPhilips.

Bron: Bloomberg

Foto: Jim Larson