28-02-2013 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De transitie naar een duurzame economie kan de komende 20 jaar wereldwijd 15 tot 60 miljoen nieuwe banen opleveren. Maar dan moeten we het wel goed doen.

Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties in een analyse. Volgens Peter Poschen, coördinator van het Green Jobs programma, biedt een transistie naar duurzaamheid kansen op nieuwe banen en ondernemingen. Hij schat dat de transitie in de komende twee decennia wereldwijd 15 tot 60 miljoen banen kan opleveren.

Natuurlijk wordt dat wel een uitdaging. Met name in de CO2-intensieve industrie, die in de meeste landen 10 tot 20 procent van de banen levert, zullen er banen verloren gaan. Daar staat tegenover dat er nu al steeds meer banen in de duurzaamheidssector bij komen.

Zo zijn er in de Europese Unie nu 15 miljoen banen die direct of indirect te maken hebben met verduurzaming. In Duitsland zorgt een renovatieprogramma voor de energie-efficiëntie van gebouwen jaarlijks voor direct 300.00 banen. Maar ook aan de andere kant van de oceaan komen er door verduurzaming meer banen bij. In Brazilie zijn dit er nu ongeveer 3 miljoen, samen goed voor bijna 7 procent van alle banen in het land.

Gebrek aan kennis

Volgens Poschen is een gebrek aan de juiste kennis en kunde op dit moment de grootste hindernis voor de transitie naar duurzaamheid. Hij pleit voor samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven om het onderwijs te verbeteren. Daarbij denkt hij aan alle leeftijden: jonge kinderen moeten lessen krijgen om ze bewust te maken van duurzaamheids-issues, maar er moeten ook opleidingen komen voor nieuwe duurzame beroepen zoals CO2-consultant en eco-designer.

Bron: International Labor Organisation

Foto: United Nations Photo via Flickr.com