Hoe ziet de stad van de toekomst eruit?

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit?

Steden oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op de groeiende wereldbevolking. Maar ze zijn ook kwetsbaar. Tijdens de themamaand Future Cities bouwen we de duurzame, leefbare en productieve stad van de toekomst op. De input van jou als lezer is daarbij onmisbaar!

Eerst even de cijfers. In 1950 leefde 30 procent van de wereldbevolking in de stad, in 2014 was dat 54 procent. Volgens de VN loopt dat cijfer in 2050 op naar 66 procent van de, dan 9 miljard mensen tellende, wereldbevolking. Er zijn 28 zogenoemde megasteden, met meer dan 10 miljoen inwoners. De agglomeratie Tokio, met nu al 38 miljoen inwoners, voert al decennia de ranglijst aan. Afrika en Azië zijn nog het minst verstedelijkt, maar de urbanisatie verloopt daar wel veel sneller dan in andere delen van de wereld. Volgens de VN is de top 3 van snelst verstedelijkende landen, India, China en Nigeria, tot 2050 goed voor 37 procent van de stedelijke bevolkingsgroei.

Metropolen worden groter en complexer. Dat leidt tot een hogere levensverwachting en meer geografische mobiliteit voor een grote groep mensen, die voorheen alleen de landbouw als bron van inkomsten had.

Grote uitdagingen

Tegelijkertijd zijn er nog veel vraagtekens. Voor een leefbare en productieve stad is een efficiënt gebruik van ruimte, grondstoffen en energie nodig. Inwoners werken aan een leefbare stad, waarin sociale cohesie en gezondheid grote uitdagingen zijn. Om de uitdagingen het hoofd te bieden, zijn een duidelijke visie en concrete oplossingen nodig.

Met nieuws, achtergronden, podcasts, interviews en infographics laat DuurzaamBedrijfsleven zien hoe de metropool van de toekomst eruit ziet. We belichten ideeën die ons helpen de vraagstukken van het thema Future Cities beter te begrijpen. Daarnaast geven we handelingsperspectief door voorbeelden te tonen van bedrijven en organisaties die succesvol innovaties en nieuwe business cases doorvoeren en zo de duurzame stad van de toekomst helpen bouwen.

Dit waren de 3 best gelezen artikelen in de themamaand Future Cities van 2017:

Members

Free Members van DuurzaamBedrijfsleven Media zijn altijd op de hoogte en kunnen reageren op onze artikelen en berichten. Insider Members ontvangen het laatste magazine in print en alle andere magazines digitaal. Premium Members hebben toegang tot alle informatie over Future Cities en kunnen zelf selecties maken.

Maar we kunnen het niet alleen. De redactie van DuurzaamBedrijfsleven Media wil met jou, de lezer, graag het gesprek aangaan. Welke cases, vragen en oplossingen kun je aandragen die bijdragen aan de discussie? Welke personen en organisaties mogen niet ontbreken in onze artikelen? Met wie kun je ons in contact brengen om nieuwe ideeën toe te voegen? Kortom, laten we het thema vooral samen uitwerken en uitdiepen. We ontvangen graag je suggesties, vragen en ideeën via redactie@duurzaambedrijfsleven.nl