02-05-2016 18:09 | Door: Fitria Jelyta

In de Singaporese stad Punggol is een zeshoekig wooncomplex van architectenbureau Group8asia verrezen. Dankzij verschillende technieken maakt het gebouw slim gebruik van daglicht en energie.

De Waterway Terraces is een wooncomplex met 1.876 woningen. Het gebouw is zo ontworpen dat de woningen worden gekoeld zonder gebruik te maken van energie. Zo beschikt de Waterway Terraces over natuurlijke ventilatie, zonnepanelen, voldoende schaduw voor bewoners en veel beplanting.

Verticaal koelen

De groene daken van het wooncomplex moeten verder bijdragen aan de lokale ecologie in de stad. De doorlopende gangen die over de lengte van elke verdieping zijn geplaatst, laten de luchtstroom door. Dit faciliteert dwarsventilatie en verticaal koelen, stellen de architecten.

Ook de liftschachten dragen door de slimme inrichting van de appartementen bij aan natuurlijke koeling in de woningen. Volgens de architecten is de Waterway Terraces een toonbeeld van de passieve koeltechniek op grote schaal. Hiermee zeggen de ontwikkelaars de totstandkoming van Nul op de Meter-gebouwen in Aziatische metropolen te stimuleren. 

Bron: Group8asia, Designboom | Foto: David Russo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)