02-05-2016 18:01 | Door: Chris Thijssen

BMW i brengt deze zomer een versie van de elektrische BMW i3 op de markt met een grotere capaciteit batterij. De actieradius groeit met bijna 50 procent naar 300 kilometer.

De bruto capaciteit van de batterij groeit van 22 kilowattuur naar 33 kilowattuur, maar volgens BMW is de batterij niet groter. Hiermee stijgt de actieradius van de BMW i3 volgens de standaard NEDC-cyclus van 194 naar 300 kilometer.

In de praktijk betekent dit volgens de autofabrikant onder dagelijkse omstandigheden, zoals met ingeschakelde airconditioning of verwarming en bij ongunstig weer, een actieradius van 200 kilometer.

De grotere capaciteit van de batterij vertaalt zich volgens BMW alleen in een ruimere actieradius. Verder zouden de prestaties van de auto vrijwel hetzelfde blijven. Zo kan de auto nog steeds vanuit stilstand in 7,3 seconden naar 100 kilometer per uur accelereren.

 “De afstanden in ons land zijn kort en er is goede laadinfrastructuur"

Stimulans voor elektrisch rijden

Volgens Marc Bras, Head of BMW i BMW Group Nederland is het vergroten van de actieradius een belangrijke stimulans voor elektrisch rijden. “Het is een psychologisch effect; in feite is een actieradius van gemiddeld 60 kilometer voldoende voor de rijder, maar tussen de oren zit vaak iets anders”, zegt Bras tegen DuurzaamBedrijfsleven Media. “Daarom is het van belang dat we de technologie versneld verbeteren.”

Nederland bezit volgens Bras veel kansen voor de i3. “De afstanden in ons land zijn kort en er is goede laadinfrastructuur. Deze ontwikkeling geeft daar een extra impuls aan.”

BMW i3

150 kilometer extra actieradius

De prijsstelling van de 33 kilowattuur-versie van de BMW i3 ligt op € 36.700. Het model met een kleinere batterijcapaciteit, met een prijs van € 35.500, blijft volgens BMW leverbaar. Beide modellen zijn aan te vullen met de Range Extender (Rex), een tweecilinder-benzinemotor die de batterij opgeladen houdt tijdens het rijden. De motor zorgt voor maximaal 150 kilometer extra actieradius.

Binnenkort gaat Marc Bras van BMW Group Nederland in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media dieper in op de visie van BMW op mobiliteit in steden. Hierin vertelt hij onder meer wat de toekomst is van autodelen.

Bron: BMW | Foto’s: BMW (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)