04-05-2016 12:11 | Door: Eelco Brandes

Fiat gaat samen met Google honderd zelfrijdende busjes maken, die Google in zijn testvloot gaat gebruiken. Het gaat om hybride busjes van het type Fiat Chrysler Pacifica.

De Pacifica wordt het derde type zelfrijdende auto dat Google in de praktijk test, meldt de BBC. Het bedrijf begon met aangepaste versies van de Lexus RX en voegde daar later een zelfontworpen autonoom wagentje aan toe.

Door de deal wordt de vloot zelfrijdende auto's van Google meer dan verdubbeld. Bovendien zijn de busjes de grootste zelfrijdende Google-auto's tot nu toe; de Pacifica biedt plaats aan acht personen.

" Google zou zijn zelfrijdende technologie volgens geruchten al op korte termijn aan andere fabrikanten gaan verkopen" 

Technologie verkopen

De Pacifica's worden anders dan bij de Lexussen al tijdens de fabricage op de systemen van Google aangepast. Bij de Lexus moest Google zelf aanpassingen doen om installatie van de systemen mogelijk te maken. Google maakt niet duidelijk of het hier om een eenmalige deal gaat, of een bredere samenwerking met Fiat Chrysler.

"We zijn blij dat Fiat Chrysler de eerste is waarmee we integreren", zegt John Krafcik, CEO van het project zelfrijdende auto's van Google, tegen USA Today. "We zullen de komende tijd met veel verschillende partners samenwerken."

Geruchten

Google zou zijn zelfrijdende technologie volgens geruchten al op korte termijn aan andere fabrikanten gaan verkopen, en mogelijk onder willen brengen in een apart bedrijf onder moederbedrijf Alphabet. Volgens die geruchten zou Google ook met Ford willen samenwerken aan een zelfrijdende auto.

Bron: BBC | Foto: Flickr  Creative Commons