05-05-2016 09:12 | Door: Chris Thijssen

De start-up BroodNodig voert in Rotterdam een pilot uit, waarbij inwoners van de stad oud brood kunnen inleveren in bakken die verspreid staan in de stad. Het ingezamelde brood wordt verwerkt tot compost.

Sinds half april kunnen Rotterdammers oud brood achterlaten in een van de acht broodbakken in de week Bloemhof, Feijenoord. Daarnaast haalt BroodNodig oud brood op bij onder meer bakkers, kinderboerderijen, moskeeën. Door het brood, dat normaal wordt weggegooid, om te zetten in compost, wil de start-up het brood een nuttige bestemming geven.

“Niet alleen verliezen we waardevolle grondstoffen, ook is er veel energie nodig om een brood te bakken”

Volgens BroodNodig gooien Nederlanders dagelijks 435.000 broden weg, goed voor 127 miljoen kilo brood per jaar. Dat is niet alleen onnodige verspilling, stelt de start-up. “Broodafval is een van de belangrijkste oorzaken voor ongedierte in de stad, zoals ratten”, stelt de start-up.

Elk brood dat te veel wordt gebakken zou volgens BroodNodig bovendien zorgen voor verdere uitputting van de aarde: “Niet alleen verliezen we waardevolle grondstoffen, ook is er veel energie nodig om een brood te bakken. Broodafval kost dus niet alleen veel geld, maar zorgt ook voor schade aan het milieu en de leefomgeving.”

Broodvergisters

De broodbakken worden één keer per week gelegd door een voertuig van Stadsbeheer. Als de pilot over twee weken een succes blijkt, breidt BroodNodig het aantal broodbakken in andere wijken van Rotterdam.

Om het broodafval, behalve in compost, ook te kunnen omzetten in biogas, ontwikkelt BroodNodig in samenwerking met het Rotterdamse bedrijf Better Future Factory speciale broodvergisters.

In samenwerking met het Rotterdamse bedrijf Better Future Factory ontwikkelt BroodNodig speciale broodvergisters die oud brood omzetten in groen biogas. Deze vergisters moeten op korte termijn bij onder meer Rotterdamse bakkers komen te staan. Die kunnen het biogas gebruiken voor hun gasovens.

 

BroodNodig from Minnia Productions on Vimeo.

Bron: BroodNodig | Foto: Katrin Gilger, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)