10-05-2016 07:03 | Door: Chris Thijssen

Nog deze maand rijden in Zweden de eerste volledig elektrische trucks op de weg die worden aangedreven door een bovenleiding. Volgens Zweden vindt een dergelijke proef voor het eerst ter wereld op de openbare weg plaats.

Op een stuk snelweg buiten de Zweedse stad Gävle worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een geëlektrificeerde weg voor zwaar transport. Nog in mei vervoeren verschillende elektrische aangedreven trucks van Scania goederen over dit 2 kilometer lange stuk weg. De Scania’s zijn voorzien van een pantograaf, die stroom betrekt van de bovenleiding.

Wanneer er geen bovenleiding aanwezig is, kunnen de trucks van volledig elektrische aandrijving overschakelen naar hybride aandrijving.

CO2-uitstoot aanpakken

“We hopen dat de pilot laat zien dat elektrische wegen vanuit technisch oogpunt werken”, zegt Anders Berndtsson, strategist bij de research and innovation division van de Swedish Transport Administration, een van de belangrijkste financiers van het project.

“Het grootste voordeel van het project is dat we het proces van geëlektrificeerde wegen bespoedigen en een goede basis creëren voor besluitvorming over de manier waarop we de CO2-uitstoot van zware transportvoertuigen verder kunnen aanpakken.”

Fossiele brandstoffen

De Zweedse overheid investeert ruim € 8 mln in de Gävle Electric Road. Daarnaast komt € 5 mln van het bedrijfsleven.

De proef is onderdeel van een groter project, waarbinnen de Zweedse overheid, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken om het verbruik van fossiele energie in het transport te verminderen. Doel is dat het wagenpark van het land in 2030 vrij is van fossiele brandstoffen.

Bron: Scania | Foto: Scania (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)