10-05-2016 15:49 | Door: Chris Thijssen

De gemeente Parijs biedt met innovatieve en ecovriendelijke Abri’svan JCDecaux een breed scala aan moderne services. Slimme toepassingen veraangenamen volgens het bedrijf het gebruik van het openbaar vervoer en verhogen de algemene leefbaarheid.

Vorig jaar heeft Parijs voor het eerst in vijftien jaar zijn 2.000 Abri’s vervangen. JCDecaux’ dochteronderneming Sopact sloot een overeenkomst met de gemeente Parijs voor de ontwikkeling en het onderhoud van de nieuwe Abri’s, ontworpen door designer Marc Aurel.

Jaarlijks maken zo’n 331 miljoen mensen gebruik van het Parijse busnetwerk. De nieuwe Abri’s bieden deze reizigers volgens JCDecaux een prettiger reiservaring. Zo zijn de Abri’s voorzien van een groter dak en zijn voor slechtzienden tastbare reisinformatie en spraakberichten beschikbaar. Daarnaast biedt het straatmeubilair reizigers, inwoners en bezoekers verschillende services.

Interactieve schermen

Zo beschikken de Abri’s onder meer over usb-poorten, die reizigers tijdens het wachten op de bus kunnen gebruiken om hun mobiele telefoon of tablet op te laden. Honderd wachthuisjes bevatten daarnaast digitale touchscreens met tijd- en locatiegebonden informatie.

Op deze schermen zijn verscheidene apps en plattegronden beschikbaar, met toeristische bezienswaardigheden, musea, eetgelegenheden en andere hotspots. Ook kunnen reizigers en voorbijgangers daarop zien waar zij in de buurt openbare fietsverhuursystemen van JCDecaux kunnen vinden. Zo worden verschillende ov-systemen op toegankelijke wijze aan elkaar verbonden.

Volgens het bedrijf zijn de Abri’s een mooi voorbeeld van hoe gemeenten in de toekomst met Abri’s en Mupi’s, vrijstaande reclame- en informatiepanelen, kunnen beschikken over een toegankelijk publiek communicatieplatform in de openbare ruimte.

Ecovriendelijk straatmeubilair

De Abri’s leveren ook een bijdrage aan energiebesparing in Parijs. Zo verbruikt dit nieuwe straatmeubilair 35 procent minder elektriciteit dan de oude Abri’s. Daarnaast zijn honderd wachthuisjes voorzien van zonnepanelen en hebben vijftig stuks begroeiing op het dak. Hiermee leveren de Abri’s een bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Bron: JCDecaux | Foto: JCDecaux (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)