11-05-2016 12:05 | Door: Eelco Brandes

Elektrisch rijden heeft de toekomst in Japan. In het land zijn zelfs meer plekken om een elektrische auto op te laden dan tankstations.

Dat schrijft The Guardian op basis van onderzoek van Nissan. Volgens de Japanse autofabrikant zijn er nu in het land 40.000 plekken om een elektrische auto op te laden, tegenover minder dan 35.000 tankstations.

"Er worden nu al apps ontwikkeld om een soort Airbnb van elektrische laadpalen te creëren."

Bij de 40.000 oplaadpunten zijn ook privélaadpunten bij mensen thuis inbegrepen. Die worden voor het grootste gedeelte maar door één bestuurder gebruikt.

De Japanse overheid moedigt elektrisch rijden aan door middel van subsidies en belastingvoordelen. Inmiddels rijden er 150.000 elektrische auto's in Japan.

Opmars

In Nederland is de laadpaal ook aan een opmars bezig. Er zijn in ons land volgens de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) inmiddels meer dan 21.000 oplaadpunten beschikbaar. Dit waren er in 2010 nog slechts 400. Ook vanuit het RVO zijn er subsidies verkrijgbaar voor elektrisch rijden.

Airbnb

Van alle oplaadpunten zijn er in Nederland 7.761 openbaar. Experts zien in de toekomst het aantal privé-laadpalen die met anderen worden gedeeld, toenemen. Er worden volgens The Guardian nu al apps ontwikkeld om een soort Airbnb van elektrische laadpalen te creëren.

Bron: The Guardian | Foto: Flickr  Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)