13-05-2016 09:28 | Door: Eelco Brandes

Eneco neemt een minderheidsbelang in het softwarebedrijf Simaxx. Hiermee richt de energieleverancier zich nadrukkelijker op de markt van energiebesparing in en slimme aansturing van gebouwen.

Simaxx heeft een platform ontwikkeld dat gebouweigenaren inzicht geeft in de prestaties van hun gebouw. Het platform kan data van allerlei verschillende bronnen in een gebouw, zoals klimaatbeheersing, zonnepanelen of een slimme meter, uitlezen en analyseren.

"Het energieverbruik in slimme gebouwen daalt met gemiddeld 20 procent"

Daarmee kan de exploitant of eigenaar zijn gebouw ‘sturen’ op bijvoorbeeld energieverbruik, luchtkwaliteit en verlichting. De software, die het gebouw 24 uur per dag in de gaten houdt, wordt inmiddels in meer dan tweehonderd Nederlandse gebouwen gebruikt.

Simaxx wist in deze gebouwen het energieverbruik met gemiddeld 20 procent naar beneden te krijgen, terwijl het binnenklimaat voor de ‘bewoners’ aantoonbaar comfortabeler én gezonder is.

Meer potentie

Eneco verwacht veel van de ontwikkelingen op het gebied van zogenaamde smart buildings.

Hans Valk, directeur innovation & ventures: “Kantoorgebouwen hebben nog veel meer potentie, vanwege de schaal en omdat er steeds meer slimme en duurzame techniek in een gebouw te vinden is. We hebben de ambitie om van Simaxx het leidende platform te maken in de opmars van slimme gebouwen, waarmee we tegelijkertijd een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van de vastgoedvoorraad.”

Bron: Eneco | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DUurzaamBV)