24-05-2016 07:15 | Door: Fitria Jelyta

In de opkomst van de ‘connected’ auto’s liggen veel kansen voor verzekeraars. Dataverzameling kan leiden tot een veiligere rit, zegt McKinsey.

Het Amerikaanse organisatieadviesbureau heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verzekeringsmaatschappijen om te investeren in nieuwe diensten en producten voor autobestuurders van de slimme auto.

In deze auto zijn verschillende sensoren verwerkt die niet alleen de gereden kilometers monitoren, maar ook de locatie, route, en het rijgedrag van de bestuurder. Om deze data optimaal te kunnen benutten, verwacht McKinsey dat autofabrikanten gaan samenwerken met verzekeraars, telecombedrijven, sensor- en chipfabrikanten en digitale platforms als Amazon en Uber.

Rijgedrag beinvloeden

Verder verwijst McKinsey naar verzekeraars met innovatieve diensten. Zo heeft de Amerikaanse autoverzekeringsmaatschappij Progressive in 2008 het zogeheten ‘Pay as you drive’ programma Snapshot geïntroduceerd. Met deze dienst kunnen autobestuurders 30 procent korting op hun verzekeringskosten krijgen op basis van hun rijgedrag.

Kansen in telematica

Ook zijn er volgens het adviesbureau verzekeraars die in telematica-toepassingen investeren. Deze apparaten kunnen bestuurders bijvoorbeeld waarschuwen over files en gevaarlijke verkeerssituaties. Uit eerder onderzoek van Univé blijkt dat het toepassen van telematica in auto’s leidt tot 10 procent minder schades en 25 procent lagere schadelast.

Met behulp van gegevens over het rijgedrag kunnen verzekeraars risicoprofielen ontwikkelen die een directe impact op verzekeringspremies kunnen hebben, stelt McKinsey. Een voorbeeld is het aanbieden van lagere premies voor een lager risico.

Daarnaast ziet McKinsey kansen voor verzekeringsmaatschappijen om te investeren in mobiele sensoren, zoals in de smartphone, die data over het rijgedrag direct verzamelt en verzendt.

Bron: McKinsey | Foto: Andrew Malone, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)