25-05-2016 07:02 | Door: Fitria Jelyta

Bouwbedrijf Ruwbouw Groep werkt samen met vastgoedontwikkelaar Plegt-Vos aan een pilotproject, waarin woningen worden gebouwd uit cementloos beton.

Er komen twee woningen van het zogeheten geopolymeerbeton in de Groningse plaats Zuidhorn. Het Nederlandse bedrijf Sqape Geopolymeer Technologie heeft dit cementloze beton op de markt gebracht. Met de geopolymeertechniek vervangt Sqape portlandcement, dat als bindmiddel wordt gebruikt in beton, door minerale reststoffen, alkaliën en een activator.

"Voor de fabricage van dit beton zijn, behalve zand en grind, geen belastende deelstoffen nodig"

Milieukosten halveren

Voor het bouwen van de woningen in Zuidhorn maakt het bouwbedrijf gebruik van prefab-betonwanden. De Ruwbouw groep wil met het pilotproject de eigenschappen van het geopolymeerbeton testen en vergelijken met traditioneel beton. Dit moet de ontwikkeling van het milieuvriendelijke bouwmateriaal versnellen.

“Wij verwachten dat het geopolymeerbeton over een paar jaar een flink aandeel van de markt zal hebben”, zegt Erik de Vries, innovatie- en productmanager bij Ruwbouw Groep, tegen Cobouw. “De CO2-reductie is flink, zo hebben we berekend. De milieukosten worden gehalveerd. Voor de fabricage van dit beton zijn, behalve zand en grind, geen belastende deelstoffen nodig.”

CO2-arm materiaal

Eerder is de geopolymeertechnologie van Sqape gebruikt door v.d. Bosch Beton om cement in betonnen bermverharding te vervangen. In samenwerking met Sqape heeft de betonfabrikant het product Reduton ontwikkeld, een nieuw geopolymeer graselement met een extreem lage CO2-emissie.

Door gebruik te maken van Reduton, zegt v.d. Bosch Beton een CO2-reductie van 85 procent te realiseren ten opzichte van de traditionele betonnen bermverharding met cement.

Cementloze vloeren

Ook bij de nieuwbouw van sensorenfabrikant Sensata Technologies in Hengelo wordt er gebruik gemaakt van het cementloze bouwmateriaal. Zo krijgt het kantoorpand kanaalplaatvloeren gemaakt van geopolymeren. Mede dankzij het gebruik van dit CO2-arme beton moet het nieuwe kantoor van Sensata Technologies tot de top drie duurzaamste gebouwen van Nederland behoren. 

Bron: Cobouw, Sqape Geopolymeer Technologie | Foto: Chris Combe, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)