26-05-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

In Dubai is voor het eerst een kantoorgebouw van 250 vierkante meter uit een 3D-printer gekomen. De techniek maakt het mogelijk om het gebouw sneller op te leveren.

Een 3D-printer van 6 meter hoog heeft het kantoorgebouw binnen zeventien dagen opgeleverd. Verschillende maatregelen, zoals slimme rolgordijnen, moeten het zogenoemde Office of the future op natuurlijke wijze koel houden en daarmee het energieverbruik voor airconditioning verlagen. Ook zijn systemen voor elektriciteit, water en telecommunicatie in het 3D-geprinte gebouw verwerkt.

Bouwkosten halveren

Naast het verkorten van de bouwtijd, wil de regering in Dubai met deze bouwtechniek de kosten voor gebouwontwikkeling verminderen. Zo heeft de 3D-printer de bouwkosten van het kantoorpand tot 50 procent verminderd ten opzichte van gebouwen met hetzelfde formaat, die op traditionele wijze zijn gebouwd.

“We zien dit project als een voorbeeld van een concrete toepassing van de 3D-technologie, waar toezichthouders en onderzoeksfaciliteiten op zowel regionaal als internationaal niveau van kunnen profiteren”, zegt Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice president en premier van Dubai. “We leggen deze ervaring vast en ontwikkelen deze technologie verder door de belangrijkste lessen uit dit voorbeeld mee te nemen en de technologie naar een hoger niveau te tillen.”

Herbruikbaar beton 3D-printen

Voor het printen van het kantoorpand in Dubai hebben de ontwikkelaars gebruik gemaakt van een cementmengsel. Als hoofdbestanddeel van beton is cement echter verantwoordelijk voor 5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, stelt het consortium Low Emissions Intensity Lime and Cement (Leilac).

In Nederland wordt de 3D-printtechnologie doorontwikkeld om ook herbruikbaar beton te produceren. Hiervoor heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een 3D-betonprinter in gebruik genomen.

De universiteit zegt samen met de bouwindustrie kennis te ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen. Voorbeelden hiervan zijn kant-en-klare wanden met een isolerende laag voor warmte en aan de buitenkant vuilafstotend beton. 

Bron: Government of Dubai | Foto: Government of Dubai (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)