26-05-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Chinese bedrijf Transit Explore Bus heeft plannen om de verkeersdoorstroming in het land te verbeteren met bussen in de vorm van een tunnel, waar auto’s onder door kunnen rijden.

Dat schrijft The Huffington Post. De zogeheten ‘straddling bus’ heeft veel weg van een tunnel en is twee rijstroken breed, waardoor het voertuig als het ware de weg overspant. Dit maakt het voor auto’s die niet hoger zijn dan 2 meter mogelijk om onder de bus door te rijden.

Boven in de 60 meter lange bus is ruimte voor 1.400 passagiers. De bus heeft een maximum snelheid van 60 kilometer per uur.

Volgens Song Youzhou, ingenieur en ontwikkelaar van de tunnelbus, zijn de bouwkosten van het vervoersysteem veel lager dan de kosten voor het aanleggen van een metrolijn. “Het vervoersmiddel heeft dezelfde functie als een metro, maar kost slechts 16 procent van de totale kosten om een metrolijn aan te leggen”, zegt hij tegen het Chinese persbureau Xinhua.

Elektrische tunnelbus

Volgens Youzhou is de tijd die nodig is om het innovatieve vervoersysteem te realiseren ook veel korter dan de bouwtijd van een metrolijn. Daarnaast moet de tunnelbus op elektriciteit rijden, waardoor het openbare vervoersysteem bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit en CO2-reductie. Het Chinese bedrijf verwacht de tunnelbus in juli of augustus van dit jaar nog te testen. 

Bron: The Huffington Post, Inhabitat