28-05-2016 10:10 | Door: Fitria Jelyta

In Dubai verrijst een duurzaam schoolgebouw naar een ontwerp van Deense architecten. De inpassing van veel open ruimtes en natuur moet leiden tot een aangenaam binnenklimaat.

Voor de Veris International School in Dubai heeft het Deense architectenbureau Cebra samen met landschapsarchitect Sla een gebouw ontworpen dat zoveel mogelijk gebruikmaakt van buitenruimtes en natuur. Hierdoor heeft het gebouw geen energie-intensieve airconditioning nodig om het temperatuur koel te houden voor de gebruikers.

Daarnaast wordt de bereikbaarheid van het open gebouw verhoogd door de centrale ligging en nabijgelegen mogelijkheden voor openbaar vervoer. Het schoolgebouw beschikt verder over zonnepanelen die meer energie moeten opwekken dan het gebouw verbruikt en afvalwaterzuiveringssystemen die het waterverbruik laag moeten houden.

De Duurzame Stad

Door voldoende ruimte in te passen voor beplanting en het verbouwen van gewassen, zeggen de architecten bij te dragen aan de lokale ecologie van de stad. Het schoolgebouw moet ruimte bieden aan duizend basisschoolleerlingen die volgens de architecten door het gebouw veel kunnen leren over de ontwikkeling van duurzame steden.

Het Veris-schoolgebouw draagt bij aan het masterplan Dubai Sustainable City, waarin de stad verschillende innovaties op het gebied van milieutechnologie, energie-efficiëntie en duurzame constructies ontwikkelt. Hiervoor nodigt het bestuur van Dubai verschillende architecten uit om met een ontwerpen te komen die de duurzame stad verwezenlijken. 

Bron: Cebra, Archdaily | Foto: Frank Monnerjahn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)