30-05-2016 14:18 | Door: Chris Thijssen

De urban ecostart-up Zee Boerderij IJmond wil bijdragen aan de verduurzaming van het uitmondingsgebied van Metropoolregio Amsterdam. Om dat te bereiken, gaat de start-up zeewier kweken in Zeehaven IJmuiden.

In het concept moeten kleinschalige zeewierboerderijen in Zeehaven IJmuiden dienen als biofilter van het water richting de zee. Door zeewier te telen, wordt koolstofdioxide vastgelegd en wordt zuurstof geproduceerd. Zo worden opgeloste voedingsstoffen uit het water opgenomen, waardoor zeewier wordt gevormd.

Het geoogste zeewier wordt vervolgens verwerkt tot verschillende nieuwe duurzame grondstoffen voor bijvoorbeeld voedingsmiddelen of als vervanger voor plastic.

Biobased circulair ondernemen

Volgens de oprichters van Zee Boerderij IJmond is traditioneel gebruik van water in transitie. Hierbij wordt afvalwater een bron voor nieuwe grondstoffen, stellen zij. De zeewierteelt in Zeehaven IJmuiden, moet dan ook een toonaangevend project worden voor biobased circulair ondernemen.

De Zee Boerderij vormt de kick-off van een totaalconcept om de omgeving van Zeehaven IJmuiden, ofwel het uitmondingsgebied van Metropoolregio Amsterdam, te verduurzamen. Hierbij worden verschillende projecten gerealiseerd met de focus op duurzaamheid.

Ecologische impact

Behalve ecologische en klimatologisch impact hebben deze projecten ook het doel om duurzame bewustwording en kennis bij gebruikers en bewoners te vergroten.

Om de zeewierteelt te ontwikkelen, heeft Zee Boerderij IJmond een netwerk gerealiseerd van bedrijven als RWS, ECN, Hortimare, Havenbedrijf Amsterdam, Tata Steel en de Universiteit van Wageningen/Groningen.

Bron: Zee Boerderij IJmond