31-05-2016 09:26 | Door: Fitria Jelyta

Technisch dienstverlener Spie maakt bekend als partner betrokken te zijn bij de transformatie van innovatieve woongemeenschap Het Dorp tot 'slim dorp'. 

De in Arnhem gevestigde woongemeenschap van zorggroep Siza en zorginstelling Het Dorp krijgt innovaties op het gebied van gezondheid, technologie en gebied en gebouw. Hiervoor is de Academy Het Dorp in het leven geroepen. In dit gebouw kunnen verschillende partijen, waaronder kennisinstituten, bewoners en zorgverleners samenwerken om de ambities van slimme zorg te realiseren.

“Denk bijvoorbeeld aan wasmachines, waarbij de was door een robot wordt ingeladen, wordt opgehangen en wordt binnengehaald”, zegt Jacco Saaman, business development & innovatie van Spie, in een persbericht. “Alles om het leefcomfort en de zelfstandigheid van de bewoners te vergroten. Spie heeft ervaring in de techniek en kan deze hulpvraag van een bewoner dan ook helpen te realiseren.”

Unieke samenwerking

In het beginstadium van de transformatie was Spie betrokken bij het aanleggen van de glasvezelring. De technisch dienstverlener verwacht echter meer innovaties te realiseren in de woongemeenschap. 

Saaman: “Het unieke aan deze wijze van samenwerken is dat alle betrokken stakeholders hun kennis en ervaring inbrengen, zonder dat er verzuiling ontstaat. Theoretische en praktische kennis worden bij elkaar gebracht en op elkaar afgestemd en dat leidt tot innovaties die echt bijdragen aan het realiseren van, in dit geval, de doelstellingen van Siza en haar gebruikers.”

Eerder deze maand gaf oud-televisiepresentatrice Mies Bouwman het startsein voor de oprichting van Academy Het Dorp. Bouwman zamelde in 1962 tijdens een marathonuitzending op televisie ruim 12 mln gulden in voor de bouw van een woonwijk voor lichamelijke gehandicapten, waaruit Het Dorp is ontstaan.

Icoon van de toekomst

Met deze transformatie wil Het Dorp van zorggroep Siza naar eigen zeggen een icoon van de toekomst zijn, waar mensen met en zonder beperking wonen in een gezonde leefomgeving, die tot stand is gebracht door slimme technologie. Volgens Spie zijn de initiatiefnemers voor de modernisering van Het Dorp ook betrokken bij de ontwikkeling van de Dutch Windwheel, het duurzame icoon dat in Rotterdam verrijst.

Bron: Spie, Het Dorp | Foto: Spie (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)