01-09-2016 09:41 | Door:

Social Impact Ventures kondigt ‘final closing’ aan. Na investeringen van ASN Venture Capital Fonds en ASR van respectievelijk € 3 miljoen en € 5 miljoen heeft het fonds nu € 40 miljoen in beheer.

Daarmee is dit het grootste onafhankelijke impactfonds van Nederland, meldt Social Impact Ventures (Social IV) zelf. Social IV verschaft groeikapitaal aan sociale ondernemingen met een financieel gezond bedrijfsmodel en een positieve en meetbare impact op mens en natuur.

Naast de institutionele investeerders ASN en ASR, nemen het European Investment Fund (EIF) en een groep informele investeerders deel in Social IV. Sinds zijn oprichting in 2014 investeerde het fonds onder andere in de snelgroeiende sociale ondernemingen Taxi Electric en in Afval Loont. Social IV is ingericht als een coöperatie, waarmee investeerders in het fonds ook lid zijn.

"Impact investing wordt mainstream"

“Het fonds beperkt zich niet tot investeren, maar is actief betrokken bij het management van de ondernemingen waarin zij participeert. Dat draagt bij aan de prestaties van de verschillende deelnemingen”, zegt Stephan Langen, Senior-Manager Beleggingsfondsen van ASN.

“Daarnaast heeft het een unieke en gestructureerde manier gevonden om de impact van de bedrijven te meten en te rapporteren. Deze investering draagt daarmee bij aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.”

Warner Philips, partner van Social IV: “De commitment van ASN Bank, pionier en voortrekker op het gebied van duurzame investeringen en een toonaangevende private equity speler als ASR, laat goed zien dat impact investing mainstream gaat. We zijn uiteraard bijzonder trots dat beide partijen aan boord zijn. Ons doel is om de komende jaren in zo’n vijftien tot twintig sociale ondernemingen te investeren.”

Financieel en duurzaam rendement

Jack Julicher, directeur Group Asset Management bij ASR: “ASR wil een vooraanstaande rol spelen op het gebied van duurzaam ondernemen in de financiële sector. Als institutionele belegger toont ASR zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door haar beleggingsbeleid te toetsen aan ethische en duurzaamheidscriteria. Zo worden de premies van onze klanten op een maatschappelijk verantwoorde manier geïnvesteerd.”

Social IV haalde in mei een investering op van € 19 mln, bij onder andere het European Investment Fund. Partner Warner Philips sprak toen in de uitzending van DuurzaamBV Radio over de doelen en ambities van het fonds.

Volgens de Social IV-partner ziet het investeringsfonds in de toekomst kansen om te investeren in bedrijven als Peerby, Zonnepanelendelen en Vandebron. De sociale ondernemingen weten Social IV volgens Philips goed te vinden. “In Nederland weten succesvolle ondernemingen de geldbronnen te vinden, waardoor zij ons benaderen. Maar zelf gaan wij ook op pad om de juiste onderneming van groeikapitaal te voorzien.”

Bron: Social Impact Ventures | Foto: Nico Kaiser, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)