07-09-2016 14:00 | Door: Hidde Middelweerd

Frankrijk wordt de eerste staat ter wereld die green bonds gaat uitgeven. Het land start hier in 2017 mee, als onderdeel van een plan om meer duurzame initiatieven te financieren.

Dit meldt La Tribune. Green bonds werden vooralsnog alleen uitgegeven door bedrijven en een select aantal openbare instellingen, zoals de European Investment Bank en de World Bank.

Green bonds

“Frankrijk bevestigt hiermee zijn positie als kartrekker van de ambities die in het Klimaatakkoord van Parijs gesteld zijn”, zei Ségolène Royal, minister van Ecologie, in een gezamenlijke verklaring met Michel Sapin, minister van Financiën.

“Door zich te mengen in de markt van green bonds, bombardeert Parijs zich als een van de grootste financiële centra ter wereld als het gaat om het voortstuwen van de energietransitie”, voegde Sapin hier aan toe.

€ 9 mrd

De verklaring van beide ministers stelt dat er ‘een aantal miljard euro’ bij deze stap gemoeid is. WWF France heeft preciezere cijfers. Volgens de NGO gaat het om € 9 mrd over drie jaar. Dit geld wordt door middel van de green bonds uitsluitend geïnvesteerd in duurzame initiatieven.

Groeiende markt

De wereldwijde markt van green bonds is de laatste jaren enorm aan het groeien. Waar het in 2013 nog om een markt van $ 13 mrd ging, stond de teller in 2015 al op $ 48 mrd. Volgens cijfers van de Franse overheid wordt dit jaar de mijlpaal van $ 100 mrd nog bereikt.

In Nederland is al voor ruim € 3 mrd aan green bonds uitgegeven.

Bron: La Tribune | Foto: public domain