15-09-2016 13:30 | Door: Hidde Middelweerd

De financiële wereld lijkt dé weg naar een groen financieel systeem te hebben gevonden: groene obligaties, ofwel green bonds. Ook China en het Verenigd Koninkrijk zetten in op groen schuldpapiert. De twee grootmachten willen de groene financiele sector daarmee een enorme boost te geven.

China en het VK slaan de handen ineen in navolging op de G20-bijeenkomst in Hangzhou, China. Het plan? Het actief promoten van groene obligaties in het bedrijfsleven en zoveel mogelijk obstakels wegnemen die de groei van deze markt in de weg staan.

Op deze manier hopen China en het Verenigd Koninkrijk dat er wereldwijd $ 100.000 mrd genereerd wordt voor de wereld van groene financiën. Deze mijlpaal moet voor 2030 bereikt zijn.

Standard & Poor’s

Hoewel staten zich steeds meer bezig houden met groene obligaties, blijft het bedrijfsleven de onbetwiste kartrekker op dit gebied. De markt van green bonds zit dan ook enorm in de lift. Ging het in 2013 nog om een markt van $ 13 mrd, in 2015 stond de teller al op $ 48 mrd. Naar verwachting wordt dit jaar nog de mijlpaal van $ 100 mrd bereikt.

Standard & Poor’s, een van de grootste kredietbeoordelaars ter wereld, ziet ook veel kansen voor green bonds. DuurzaamBedrijfsleven Media sprak hierover met Michael Wilkins, managing director en head of global environmental & climate research van S&P.

Lees het volledige interview hier.

Nederland

In Nederland werd tot nu toe voor ruim $ 3 mrd aan groene obligaties uitgegeven. Tennet is hierin voorloper. De netbeheerder gaf dit jaar € 1 mrd aan green bonds uit, in twee tranches van elk € 500 mln.

Frankrijk

Frankrijk gaat in 2017 als allereerste staat groene obligaties uitgeven. De verwachting is dat er met deze stap $ 9 mrd gemoeid is. “Door zich te mengen in de markt van green bonds, bombardeert Parijs zich als een van de grootste financiële centra ter wereld als het gaat om het voortstuwen van de energietransitie”, zei Michel Sapin, minister van Financiën.

Hiermee lijken landen definitief de weg naar groene obligaties te hebben gevonden. Een interessante ontwikkeling, aangezien groene obligaties tot op heden alleen werden uitgegeven vanuit het bedrijfsleven en een select aantal openbare instellingen.

Lees ook: 5 trends voor een duurzaam financieel systeem.

Bron: Public Finance International | Foto: Universiteitskrant Univers via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)