21-09-2016 07:35 | Door: Chris Thijssen

Een mondiale prijs voor de uitstoot van CO2. Die is volgens staatssecretaris Sharon Dijksma essentieel voor het behalen van de in Parijs gemaakte klimaatafspraken.

Download de infographic

Dat stelde de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu begin dit jaar tijdens een bijeenkomst over klimaatverandering in Parijs. CO2-beprijzing houdt in dat bedrijven moeten betalen voor de CO2 die zij met hun productie uitstoten.

Dat kan met een belasting of een CO2-prijs. In deze infographic is te zien wat de gevolgen zijn van een CO2-prijs voor duurzaamheid. 

Zo komen de kosten voor CO2-uitstoot terug in de prijs van producten, wat producenten aanmoedigt om te produceren met minder CO2-emissies en om te kiezen voor alternatieven die minder uitstoot veroorzaken.

Wereldwijde transparantie over de kosten van CO2-uitstoot maakt het daarnaast minder aantrekkelijk om productie te verplaatsen. Door dichter bij huis te produceren, vermindert het transport, zoals te zien is in de infographic

Duurzame alternatieven

“Carbon pricing is de sleutel tot het waarmaken van de klimaatafspraken in Parijs. Een prijskaartje voor fossiel maakt investeren in duurzame alternatieven, zoals windmolenparken aantrekkelijker. Zo betaalt de vervuiler en concurreert de industrie op een mondiaal eerlijk speelveld”, zei de staatssecretaris begin dit jaar. “Dat moet ervoor zorgen dat bedrijven hun vingers niet eens meer willen branden aan kolen. Maar het lukt alleen als we wereldwijd samenwerken.”

Bron: Rijksoverheid, Thompson Reuters | Infographic: Robin de Boer