23-09-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Moody’s ziet veel potentie voor regionale overheden en lokale gemeentes om meer groene obligaties uit te geven. Dit moet bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Dat maakt de kredietbeoordelaar bekend in het onlangs gepubliceerde rapport 'Sub-sovereign green bond issuance has growth potential'. Uit onderzoek van Moody’s blijkt dat regionale overheden van de Emea-landen (Europa, Midden-Oosten en Afrika) vanaf 2012 tot aan juni 2016 in totaal $ 2,3 mrd aan green bonds hebben uitgegeven.

Milieuvriendelijke financieringsvormen

“Groene obligaties die Emea-bestuursorganen recentelijk hebben uitgegeven, zijn overschreven”, zegt Gjorgji Josifov, assistent vice president en analist bij Moody’s, in een persbericht. “Dit geeft aan dat er een groeiende vraag is van investeerders naar milieuvriendelijke financieringsvormen.”

In het rapport beschrijft Moody’s echter dat de groene obligatie-uitgiftes van regionale overheden nog in de kinderschoenen staan. Daarnaast zouden verschillende uitdagingen als gebrek aan grootschalige, groene infrastructuurprojecten en marktstandaarden de groei van green bond-uitgiftes door overheden belemmeren.

Groene obligaties aantrekkelijk maken

Op dit moment wordt de groene obligatiemarkt voornamelijk beheerd door financiële instellingen als de Europese Investeringsbank, de Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Om de groene obligatiemarkt ook voor regionale overheden aantrekkelijk te maken, zouden de lokale gemeentes groene projecten en duurzaamheidsambities strategisch moeten aankaarten en deze vervolgens financieren met de opbrengsten van een green bond, stelt Moody’s. Daarnaast zouden de lokale gemeentes private investeerders kunnen benaderen om duurzame projecten via de green bonds te financieren.

$ 300 mln voor duurzaamheid

In juli van dit jaar heeft de Australische staat Victoria zijn eerste groene obligatie ter waarde van $ 300 mln uitgegeven om duurzame projecten te financieren. Volgens de Treasury Corporation Victoria (TVC), het centrale financieringsorgaan van Victoria, zijn dit de eerste door een overheidsinstelling uitgegeven green bonds die zijn gecertificeerd volgens de duurzame eisen van het Climate Bonds Initiative (CBI).

De opbrengsten van de obligatie worden ingezet om onder andere LED-verkeerslichten, een grootschalige hernieuwbare energiecentrale, gebouwen met lage emissies en duurzame treinen te financieren. 

Bron: Moody's | Foto: 401(K)2012 via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)