24-09-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet kansen voor de pensioensector om meer duurzame beleggingen uit te voeren. Zo is het aantal pensioenfondsen dat duurzaamheid in het beleggingsbeleid integreert de afgelopen jaren gegroeid.

Dat maakt de bank bekend in het onlangs gepubliceerde onderzoeksrapport Duurzaam beleggen in de Nederlandse pensioensector. Hierin beschrijft DNB dat het aantal pensioenfondsen dat duurzaamheid in het beleggingsbeleid opneemt in de periode 2013 tot 2015 van 45 procent naar 74 procent is gestegen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 88 procent van de Nederlandse pensioenfondsen een duurzaamheidsbeleid heeft ontwikkeld. De grotere pensioenfondsen zetten volgens DNB stappen om duurzaamheid te integreren in het beleggingsbeleid. Ook ziet DNB dat de pensioensector duurzaamheid als onderdeel in de risicobeheersing integreert en dat de sector het thema als kansrijke investering ziet.

Duurzaam beleggen

Om de positieve ontwikkelingen in de sector te behouden, beschrijft DNB vijf vervolgacties die de fondsen en hun vermogensbeheerders kunnen uitvoeren. De bank ziet kansen om samenwerking binnen de pensioensector te vergroten, transparantie rond duurzaam beleggen in te zetten en duurzaamheid verder in het risicomanagement van de beleggingsportefeuille te integreren.

Daarnaast zou de toename in de beschikbaarheid van ESG-informatie (Environmental, Social, Governance) en wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van duurzaamheidsfactoren in beleggingsbeslissingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzaam beleggen in de pensioensector. 

Bron: DNB | Foto: lumpi via Pixabay, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)