27-09-2016 12:01 | Door: Fitria Jelyta

De Luxembourg Stock Exchange (LuxSE) lanceert ’s werelds eerste effectenbeurs voor de handel van groene financieringsproducten. Hiermee wil de effectenbeurs de financiering van duurzame projecten versneld mogelijk maken.

Dat schrijven verschillende media. De zogeheten Luxembourg Green Exchange (LGX) van LuxSE is bedoeld voor uitgevers van groene obligaties om geld op te halen voor het financieren van duurzame projecten en initiatieven, die de effecten van klimaatverandering tegengaan.

Duurzame financiering

Naast de handel van green bonds, moet de groene effectenbeurs ook ruimte bieden voor de handel van andere groene financieringsproducten en duurzame fondsen. Doel van de groene effectenbeurs is om de financiering van duurzame projecten te kunnen versnellen en daarmee bij te dragen aan de doelen die in het klimaatakkoord zijn opgesteld, zoals het voorkomen dat de opwarming van de aarde met 2 graden Celsius stijgt.

Hoe groen is groen?

De nieuwe effectenbeurs biedt een documentatieproces, waarmee uitgevers van green bonds aan het begin en na afloop van een duurzaam project aan investeerders dienen te rapporteren over het verloop van het project, en de besteding van de opbrengsten.

“Investeerders zijn erg sceptisch over hoe groen een groene obligatie werkelijk is”, zegt Robert Scharfe, CEO van LuxSE, tegen Bloomberg. “Daarom vinden we dat we een omgeving moeten creëren waar dat allemaal is opgehelderd.” LGX zal volgens de CEO echter geen regels opstellen die de mate van duurzaamheid voor een green bond bepalen.

De effectenbeurs wil gebruikmaken van verschillende meetinstrumenten, waarmee investeerders zelf kunnen bepalen of de groene obligaties aansluiten bij hun investeringsbeleid. Daarnaast stelt LGX uitgevers van green bonds in staat om zelf te bepalen op welke manier zij informatie over de besteding van het geinvesteerde kapitaal aan investeerders rapporteren.

’s Werelds eerste beursgenoteerde green bond

Volgens de website Forbes heeft LuxSE in 2007 als eerste effectenbeurs in de wereld een groene obligatie genoteerd. Deze werd uitgegeven door de Europese Investeringsbank. Op dit moment zijn er in totaal 114 green bonds genoteerd in de LuxSE met een totale waarde van $ 45 mrd. Deze groene obligaties worden overgeplaatst naar de vandaag gelanceerde LGX. 

Meer weten over groene obligaties? Lees ook:

Interview S&P: 'Meer interesse dan ooit in groene obligaties'

Bron: Bloomberg, Forbes | Foto: The Central Intelligence Agency via Wikimedia Commons, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)