29-09-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse economie staat dit jaar op de vierde plek in de ranglijst van ’s werelds meest concurrerende economieën. Dit jaarlijkse onderzoek werd mogelijk gemaakt door het World Economic Forum.

In het Global Competitiveness Report 2016-2017 heeft het World Economic Forum de economieën van 138 landen geanalyseerd. De economieën zijn in dit jaarlijkse onderzoek beoordeeld op basis van onder andere infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en innovaties.

global competitiveness report

Duurzame economische groei

Dit jaar steeg Nederland naar de vierde plek op de ranglijst in het Global Competitiveness Report dankzij een hoge score op infrastructuur, kwalitatieve gezondheidszorg, hoger onderwijs en een blijvende focus op innovatie. In het voorgaande jaar behaalde de Nederlandse economie de vijfde plaats in dezelfde ranglijst.

“Samen met ondernemers en kennisinstellingen en overheden hebben we gebouwd aan deze sterke uitgangspositie”, zegt minister Henk Kamp van Economische zaken, in een persbericht. “Om de concurrentie ook in de toekomst voor te blijven, is het zaak niet stil te zitten. In het belang van werkgelegenheid en economische groei moeten we deze positie verder versterken en uitbouwen.”

In de ranglijst van het Global Competitiveness Report staat Zwitserland op de eerste plaats gevolgd door Singapore. De Verenigde Staten neemt de derde plek in de top 10 van meest concurrerende economieën ter wereld.

Meer kansen voor het bedrijfsleven

Het onderzoek van het World Economic Forum wijst echter uit dat de krediet- en kapitaalverstrekking aan de mkb-sector en start-ups in Nederland nog beter kan. Minister Kamp meldt dat het verbeteren van de financieringsmogelijkheden voor het bedrijfsleven een belangrijke prioriteit blijft voor het kabinet.

Kamp: “Om met meer flexibiliteit en snelheid in te kunnen spelen op snel veranderende markten en behoeften, komt het kabinet nog deze kabinetsperiode met een voorstel voor een nieuwe instelling om investeringen in het Nederlandse bedrijfsleven beter mogelijk te maken en investeringsmogelijkheden van de markt en de overheid beter op elkaar aan te laten sluiten.”

Bekijk hieronder meer over het Global Competitiveness Report 2016-2017: 

Bron: World Economic Forum, Ministerie van Economische Zaken | Foto: World Economic Forum via Wikimedia Commons, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)