30-09-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Hoe zet FrieslandCampina verschillende financieringsvormen in voor een duurzamere productieketen?

Betere voeding voor de wereld en een goed leven voor boeren. Dat is de ambitie van FrieslandCampina zoals geformuleerd in zijn duurzaamheidsstrategie route2020.

Voor een deel dragen de leden-melkveehouders bij aan de verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering, onder meer door herverdeling van melkgeld en door individuele investeringen in duurzame energie op het boerenerf of deelname aan projecten die bijdragen aan biodiversiteit of landschapsbeheer.

De onderneming zet zelf middelen in die het moet terugverdienen in de markt. Een voorbeeld daarvan is de weidegangtoeslag, maar ook de verschillende projecten op het gebied van energiebesparing en de toepassing van duurzame energie. 

Daarnaast geeft FrieslandCampina op verschillende manieren financiële onderbouwing aan de realisatie van zijn duurzame en strategische doelen. DuurzaamBedrijfsleven licht er drie uit:  
 

  • ‘Groene’ Schuldschein

Zo gaf FrieslandCampina eerder dit jaar een ‘groen’ schuldbewijs of Schuldschein van € 300 mln uit. Met de opbrengst van de verkoop van dit schuldbewijs wil het zuivelconcern zijn ecologische voetafdruk wereldwijd verkleinen. De transactie van € 300 mln bestaat uit vier tranches met vaste rentetarieven. Er is sprake van een looptijd van vijf, zeven, achtenhalf en tien jaar met een gemiddeld rentepercentage van 1,4 procent. De gemiddelde looptijd van de transactie bedraagt iets meer dan zeven jaar.

Volgens FrieslandCampina leveren de opbrengsten van het groene schuldbewijs direct een bijdrage aan zijn duurzaamheids- en MVO-programma route2020. Daarnaast richt het bedrijf zich op een vermindering van het energie- en watergebruik bij de productie van zuivelproducten. De opbrengsten van het schuldbewijs worden verder gebruikt voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de Nederlandse productielocaties in Borculo, Leeuwarden en Veghel en een productielocatie in Manilla op de Filipijnen.

“De uitgifte van dit groene schuldbewijs toont de bereidheid van FrieslandCampina om grote stappen te zetten in duurzaamheid”, zei Hein Schumacher, CFO van FrieslandCampina, in een persbericht. “Dit schuldbewijs is interessant voor investeerders die onze ambities voor duurzame groei in de gehele melkketen ondersteunen.”
 

  • Duurzaamheidsstrategie versnellen

FrieslandCampina ontving in juli financiële ondersteuning van de International Finance Corporation (IFC) van de Wereldbank en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO voor de overdracht van 51 procent van de aandelen in dochteronderneming Engro Foods Limited. De aankoop van het belang in Engro Foods, het op een na grootste zuivelbedrijf in Pakistan, stelt FrieslandCampina in staat een sleutelpositie in Centraal Azië te veroveren.

frieslandcampina duurzaam

“De samenwerking met Engro Foods zal FrieslandCampina’s strategie route2020 versnellen. Via dit goed georganiseerde en zeer succesvolle bedrijf verkrijgen wij een sterke positie in de Pakistaanse zuivelmarkt, waarin een groeiende middenklasse in toenemende mate overschakelt op verwerkte en verpakte melk”, zei Roeloef Joosten, CEO Koninklijke FrieslandCampina, destijds in een persbericht.

“Engro Foods biedt een basis waarop we verder kunnen bouwen. Deze acquisitie zal bijdragen aan het creëren van waarde voor onze leden-melkveehouders. Wij zullen ook bijdragen aan de landbouwsector in Pakistan door kennisoverdracht over zuivelproductie en via ons Dairy Development Programme.” 
 

  • EIB-lening voor duurzame R&D

Verder ontving FrieslandCampina dit jaar als eerste onderneming in de Nederlandse zuivelsector een lening van de Europese Investeringsbank (EIB). Deze lening van € 150 mln is bestemd voor de R&D-activiteiten in Europese faciliteiten van de zuivelproducent. Het grootste deel daarvan wordt uitgevoerd in het eigen innovatiecentrum in Wageningen.

De activiteiten zijn gericht op de gebieden voeding, food structuring, verpakking en procestechnologie. Zo ziet het bedrijf kansen voor de ontwikkeling van onder meer lichtere, dunnere en recyclebare verpakkingen. Daarnaast richt FrieslandCampina zich hiermee op de ontwikkeling van voeding voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen.

“De lening van de EIB biedt ons de gelegenheid om onze Europese activiteiten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie onder gunstige voorwaarden te financieren”, zei Schumacher.

frieslandcampina duurzaam

Foto’s: FrieslandCampina (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)