10-08-2017 12:15 | Door:

De Rabobank heeft zich deze week aangesloten bij de Dutch Green Building Council (DGBC), de grootste netwerkorganisatie in Nederland voor duurzaam bouwen.

Daarmee zijn nu de drie grootste banken van Nederland verbonden in het najagen van de missie om de gebouwde omgeving te verduurzamen, meldt DGBC in een persbericht.

ING (Real Estate Finance) en ABN Amro waren al participant van DGBC. ING heeft het duurzaamheidsbeleid om alleen nog maar duurzame panden te financieren. Hiermee speelt de bank in op de wettelijke verplichting dat alle kantoorpanden in 2023 minimaal een energielabel C moeten hebben. Inmiddels voldoet 30 procent van het portfolio aan deze norm.

Ook ABN Amro heeft onlangs uitgesproken dat zakelijke klanten die hun gebouwen willen verduurzamen de investering volledig gefinancierd krijgen. De grootbank heeft daarnaast de ambitie om energielabels van gebouwen en huizen van klanten van de bank te verbeteren naar categorie 'A' in 2030.

Ambitieus

Rabobank toont zich volgens DGBC eveneens ambitieus op het gebied van het verduurzamen van de gebouwde omgeving. De bank ondersteunt duurzame koplopers door ze voorrang te geven bij financiering. Rabo Real Estate Finance faciliteert haar klanten bij het ondernemen in toekomstbestendig vastgoed en bij het behalen van een gezond rendement. Daarbij heeft de bank een sterke focus op transformatie. Zo heeft Rabobank in 2016 meer dan een miljoen vierkante meter leegstaand vastgoed aan de markt onttrokken.

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, is trots op het feit dat de drie grote banken zich hebben aangesloten bij DGBC en zodoende de missie onderschrijven. "De financiers zijn een essentiële schakel bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Het toont aan dat de versnelling nu echt op gang komt."

Naast ING, ABN Amro en Rabobank zijn ook ASN Bank, Triodos en NIBC Bank participant van DGBC.

Bron: DGBC | Foto: Juriaan Wossink/Shutterstock