23-08-2017 15:04 | Door: Chris Thijssen

Nestlé, Unilever en andere grote voedings- en retailbedrijven onderzoeken samen met IBM hoe blockchaintechnologie kan worden ingezet om supply chains inzichtelijk en transparanter te maken.

Blockchain is een gedeeld databestand dat door een netwerk van computers wordt beheerd, in plaats van door een derde partij, zoals een bank. In totaal tien bedrijven gaan met behulp van deze technologie hun data delen met IBM. Naast Nestlé en Unilever zijn onder meer Walmart en Kroger aangesloten.

Verduurzaming keten

Door blockchain is het mogelijk om de activiteiten van honderden partijen, die betrokken zijn bij de massaproductie en distributie van voedsel, real-time te traceren. De projectpartners verwachten dan ook dat de technologie het makkelijker maakt om producten in hun supply chain van begin tot eind te volgen.

Daarmee kunnen bedrijven bijvoorbeeld sneller nagaan waar in de keten een contaminatie heeft plaatsgevonden, en daarop inspelen. Ook wordt inzichtelijk waar in de keten kansen voor verduurzaming liggen.

Walmart voerde in juni al blockchainpilots uit in samenwerking met IBM. Volgens het bedrijf leidde gebruik van de technologie ertoe dat de bewegingen van mango’s in de keten in slechts 2,2 seconden konden worden gevolgd. Zonder gebruik van blockchain was dit maar liefst zeven dagen, aldus Reuters.

Veilig voedselsysteem

“Blockchaintechnologie leidt tot een nieuw tijdperk van end-to-end-transparantie in het wereldwijde voedselsysteem. Hiermee kunnen deelnemers aan het systeem verantwoordelijke acties en verantwoord gedrag verder promoten”, zegt Yiannas, vice president for food safety bij Walmart, in een persbericht.

“Het stelt deelnemers ook in staat om informatie op snelle wijze en met vertrouwen te delen met een sterk netwerk. Dit is van kritiek belang om de veiligheid van het wereldwijde voedselsysteem te garanderen.”

Bron: IBM | Foto: IBM