28-10-2019 14:30 | Door: Sanne Bode

Verzekeraar a.s.r. heeft in september de gaskraan van haar hoofdkantoor in Utrecht definitief dichtgedraaid. Daarmee is een van de meest duurzaam gerenoveerde kantoorpanden, dat een totaaloppervlakte van 84.000 vierkante beslaat, volledig CO2-neutraal. “Verduurzaming van het bedrijfsleven stopt nooit”, zegt CEO Jos Baeten.

“Tijdens de bouw speelde duurzaamheid nog geen grote rol van betekenis”, vertelt Jos Baeten, CEO van verzekeraar a.s.r. Het kantoor werd in 1972 gebouwd en heeft sindsdien een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In de loop der jaren werd het pand geleidelijk aan helemaal verduurzaamd. Het pand, dat was voorzien van het energielabel G, werd stap voor stap op duurzame wijze gerenoveerd tot een modern en duurzaam kantoorpand dat volledig op groene elektrische draait.

Koploper

“We hopen met deze stap andere bedrijven aan te zetten om ook hun bedrijfsvoering te verduurzamen. De provincie Utrecht kan een leidende rol spelen in de energietransitie bij bedrijven in en rondom deze regio”, zegt Baeten. Achter hem prijkt de gaskraan die in 1972 werd geïnstalleerd. Samen met de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters, worden de twee hendels van de gaskraan definitief dichtgedraaid. Een historisch, maar vooral symbolisch moment.  

“Een inspirerend voorbeeld waar veel waardering voor is”, noemt de commissaris het gerenoveerde kantoorpand van a.s.r., dat naast het hoofdkantoor van de provincie Utrecht is gevestigd. Als anekdote noemt Oosters die ene buurman bij wie het gras altijd groener is. “Zo’n buurman is a.s.r. ook. Wat duurzaamheid betreft lopen jullie altijd ver vooruit. We weten allemaal wat er moet gebeuren om de gemaakte klimaatafspraken na te komen. Jullie leveren die bijdrage ook daadwerkelijk door nu van het gas af te gaan.”

Renovatie of nieuwbouw

Het dichtdraaien van de gaskraan is een belangrijke mijlpaal in het verduurzamingsproces dat de verzekeraar de afgelopen jaren onderging. In de periode 2005-2008 werd er al vastgesteld dat het pand vanuit technisch oogpunt ‘op’ was. Daaruit volgde een discussie of nieuwbouw de oplossing was, of dat het pand grondig moest worden gerenoveerd.

Hoewel in eerste instantie de voorkeur uitging naar nieuwbouw, werd besloten het gebouw op te knappen

Hoewel de voorkeur in eerste instantie uitging naar nieuwbouw, werd toch besloten om het gebouw op te knappen. Baeten legt uit: “In die tijd was er sprake van een economische crisis. We wilden niet 84.000 m2 leegstand achterlaten, dat zou waarschijnlijk tot een leegstroom van deze omgeving hebben geleid.”

Gas uit Groningen

Het besluit om te blijven, leidde tot een opdracht voor de meest duurzame renovatie ooit. Zo moest al het afval dat vrijkwam bij de renovatie op duurzame wijze worden hergebruikt. Uiteindelijk is meer dan 96 procent van al het afval dat uit het pand afkomstig is, hergebruikt. Bijvoorbeeld de betonnen gevelplaten, die zijn vermalen en verwerkt in fietspaden in de omgeving. Ook zijn de oude stoelen hergebruikt en is de vloerbedekking gerecycled. Door deze maatregelen veranderde het energielabel van G naar A++.

Tijdens de renovatie was besloten om over te stappen op groene elektrische energie. “We zochten nog steeds naar een duurzame oplossing voor de elektriciteit van het pand”, vertelt Baeten hierover. Want het gasverbruik bleef steken op een verbruik van jaarlijks 68 duizend kuub gas. “Je kunt niet zeggen dat je CO2-neutraal bent als je nog steeds gas gebruikt. Daar kwam bij dat het aardgas uit Groningen kwam. Dat zorgde voor een extra prikkel om van het gas af te gaan.” Daarop volgde een extra investering voor de aanschaf van twee warmtepompen.

Economische crisis

Alle beslissingen werden genomen op het moment dat er een economische crisis in Nederland heerste. Achteraf was dit volgens Baeten misschien wel het beste moment om te verduurzamen: Er was geen werk in de bouw waardoor het selecteren van aannemers en technische bedrijven vlot verliep.

Lees ook: Duurzaamheid bij verzekeraar a.s.r.: van guerrilla-tactiek naar het DNA van de organisatie

Dat deze beslissing werd genomen op het hoogtepunt van de crisis, is volgens Baeten kenmerkend voor een verzekeraar. “We denken altijd aan de lange termijn. Als je alleen maar op basis van vandaag een beslissing neemt, dan neem je meestal een verkeerde beslissing op de lange termijn. Dus we denken altijd na over wat het betekent over vijf, tien of vijftien jaar.”

Duurzame inzetbaarheid

Naast het dichtdraaien van de gaskraan, is er ook gedacht aan de duurzame inzetbaarheid van het personeel. Het kantoorpand is een gastvrije locatie geworden: Zo is het bedrijfsrestaurant openbaar toegankelijk; faciliteert Seats2meet werk- en ontmoetingsplekken voor freelancers en ondernemers en is er een Starbucks koffiecorner aanwezig beneden in de ontvangsthal.

"Technologie zal ons helpen om de samenleving nog verder te verduurzamen"

Met een fietsenplan stimuleert a.s.r. haar werknemers, die binnen een straal van twintig kilometer wonen, om met de (elektrische) fiets naar het werk te komen in plaats van met de auto. De enorme fietsenstalling biedt plek aan bak-, lig- en elektrische fietsen en is voorzien van elektrische laadpunten.

“Nu onze bedrijfsvoering CO2 neutraal is, zien wij als onze grootste uitdaging het verduurzamen van ons reisgedrag”, vertelt Baeten. Hiervoor is een set aan maatregelen ingevoerd, waarmee medewerkers worden gestimuleerd om een duurzame keuze te maken. “Zowel in zakelijk reizen als in woon-werkverkeer willen we de CO2 uitstoot met minimaal 50 procent verminderen.”

De omslag naar elektrisch rijden is daarbij van groot belang. “We passen bijvoorbeeld onze leaseregeling aan om dit te stimuleren.” Daarnaast wordt ook in de voorzieningen geïnvesteerd. Op het dak van de parkeergarage komen in de nabije toekomst zonnepanelen te liggen. “Technologie zal ons helpen om de samenleving nog verder te verduurzamen. Wij maken daar nu al volop gebruik van. Want verduurzaming van het bedrijfsleven houdt nooit op”, besluit Baeten.

Lees ook het artikel: Een energiezuinig huis dankzij de verduurzamingshypotheek van verzekeraar a.s.r.

Beeld: a.s.r.