14-07-2016 10:20 | Door: Fitria Jelyta

In juni heeft Philips zijn nieuwe duurzaamheidsstrategie bekendgemaakt. In een uitzending van DuurzaamBV Radio spreekt Henk de Bruin, global head of Sustainability van Philips, over hoe het concern de duurzaamheidsdoelstellingen gaat realiseren.

“Om de gezondheid van nu 7 miljard mensen en in 2050 9 miljard mensen te bevorderen, is er op het gebied van duurzaamheid en technologische innovatie nog veel te behalen”, zegt hij.

Gerecyclede materialen

Eerder meldde de onderneming dat haar totale omzet van € 13 mrd in 2015 voor 54 procent afkomstig is uit de verkoop van ‘groene producten’. Daarnaast investeerde Philips € 495 mln in duurzame producten voor onder meer de zorg en verlichting.

"Digitalisering als sleutelrol om de markt voor refurbished apparatuur te vergroten en de circulaire economie te bevorderen”

Gebruik schaarse grondstoffen beperken

Om tot 70 procent omzet uit duurzame producten te komen, ziet De Bruin kansen in de markt voor refurbished apparatuur. Een deel van de medische apparatuur die Philips produceert, bestaat uit hergebruikte en herbruikbare onderdelen, waardoor het gebruik van nieuwe en schaarse grondstoffen wordt beperkt. Voor de verkoop van de gereviseerde medische apparatuur gelden echter strenge eisen, vertelt de Bruin in DuurzaamBV Radio.

“We moeten bij refurbished medische apparatuur zeker aan alle eisen voldoen. Maar dit betekent niet dat de hoge eisen voor refurbished apparatuur niet met circulaire economie samen kan gaan.” Om de markt voor refurbished apparaten te vergroten, speelt digitalisering een belangrijke rol. “Door Internet of Things (IoT) te integreren in bestaande apparatuur, kunnen wij de onderhoudskosten in de gebruiksfase laag houden. Zo kunnen wij de refurbished apparatuur aantrekkelijker maken voor onze klanten.”

In de toekomst ziet De Bruin kansen voor Philips om de productieprocessen te optimaliseren. De Bruin spreekt over het fenomeen Industry 4.0. "Dat wil zeggen dat bedrijven moeten na gaan denken over waar ze gaan produceren en wat ze met digital manufacturing kunnen doen, zoals 3D-printtechnologie, om de productieprocessen te verduurzamen en te optimaliseren." Volgens De Bruin is de toepassing van dergelijke technologie een brug in de toekomst, maar de mogelijkheden zijn er al. 

Uitdagingen circulaire economie

Een grote uitdaging van de circulaire economie is volgens de Philipsdirecteur dat er anders moet worden gekeken naar afval. De Bruin: “Circulaire economie betekent veel meer gebruik maken van materialen die al zijn gebruikt. Materialen en afval moet je als economisch goed gaan zien.” Om dat te bereiken, zou de regelgeving de circulaire economie beter kunnen faciliteren.

Daarnaast zou een ketensamenwerking tussen verschillende bedrijven het verschil kunnen maken door meer invloed uit te oefenen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, maar ook op de keten van toeleveranciers. Zo is Philips betrokken bij de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), een coalitie van bedrijven in de elektronica industrie. Hierin werken 200 multinationals samen om onder meer de keten van toeleveranciers te verduurzamen in de transitie naar een circulaire economie. 

Foto: Philips (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)