17-08-2016 14:24 | Door: Erik Verheggen

De afgelopen maand stond op de kanalen van DuurzaamBedrijfsleven Media in het teken van Future Leadership. Dit zijn de opvallendste nieuwtjes, interviews en achtergronden van de afgelopen maand, geselecteerd door hoofdredacteur Erik Verheggen van DuurzaamBedrijfsleven Media.

“Start vanaf nieuw stuk papier. Denk niet in termen van hoe je dingen nu doet.” Dat zegt directeur Frank van der Vloed van Philips Lighting in dit interview over de wijze waarop zijn bedrijf zich heeft ontwikkeld van gloeilampenbakker tot circulair lichturenleverancier.

Duurzame idealen zijn een drijfveer om te innoveren. Maar er ligt een gapend gat tussen die idealen aan de ene kant en business cases en innovaties aan de andere. Tijdens onze themamaand Future Leadership hebben we onderzocht hoe duurzaam leiderschap het proces kan zijn dat nodig is om dat gat te overbruggen.

Stakeholders

In een afscheidsinterview geeft vertrekkend MVO-Nederlanddirecteur Willem Lageweg zijn visie op dat duurzaam leiderschap. Verbindend en dienend leiderschap is volgens hem cruciaal. “Daar hoort ook bij het sturen op kosten, acquireren en afstoten, en tegelijkertijd de wensen van alle stakeholders goed accommoderen in een strategie.”

Bob Hutten van cateraar Hutten vertelt in dit interview hoe hij zich in het begin ‘Jezus’ voelde, en daarna inzag dat hij beter als faciliterende leider mensen aan zich kon binden die dingen beter konden dan hijzelf.

Naast oude rotten, komen ook jonge honden aan het woord die aan de weg timmeren om sectoren en branches te vernieuwen. Redacteur Chris Thijssen is in gesprek gegaan met Nederlandse gamechangers. Wat drijft de oprichters van Peeeqs, Picnic en Bird Control Group elke dag tot innovatie? Hoe gaat Vandebron-oprichter Aart van Veller de wereld laten zien dat traditionele energiebedrijven beter kunnen opdoeken?

Traditionele patronen

Ook Onno Dwars van VolkerWessels doorbreekt traditionele patronen. Duurzaamheid doorvoeren in de vastgeroeste bouwkolom vraagt om leiderschap dat zich kenmerkt door lef en doorzettingsvermogen, vertelt hij.

Maar we belichten ook hoe het mis kan gaan. Voormalig algemeen directeur Imtech Benelux Roger Knubben vertelt in een uniek interview hoe hij het grootste faillissement sinds de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd, hoe hij werkte aan een turnaround voor een totaal verwaarloosde organisatie, en hoe hij invulling gaf aan leiderschap terwijl de voormalige beurslieveling kapseisde en kopje onder ging.

Dan nog een aantal lijstjes. Lees ook even deze 7 gouden adviezen voor duurzame bedrijfsvoering en dit overzicht van lessen uit evenzoveel CEO-interviews. In ons radioprogramma vragen we studiogasten, steevast zelf inspirerende beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven, wie zij als voorbeeld en inspiratiebron hebben. Het meest gegeven antwoord laat zich niet moeilijk raden. Ontdek hier de vijf succesprincipes van de onontkoombare Elon Musk.

Foto: Ronald Sarayudej, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)