05-10-2016 10:30 | Door: Fitria Jelyta

Tijdens Inspiration360 moedigden grootheden Sir Richard Branson, Bear Grylls, Anita Elberse en Al Gore ondernemers aan om de strijd naar succes, roem en een duurzame wereld niet op te geven. "Screw it, just do it”, aldus Branson, oprichter van Virgin Group.

Inspiration360 is een Nederlands inspiratie-event waarin sprekers op wereldniveau hun levensverhaal delen met als doel ondernemers te inspireren en te motiveren tot succes. Het event, georganiseerd door Just Media Group en Quality Bookings, samen met Afas Software en NLgroeit, vond plaats op dinsdag 4 oktober.

In het Amsterdamse Ziggo Dome werd de avond feestelijk geopend met muziek. Vervolgens verscheen journaliste Eva Jinek op het podium, gevolgd door Branson, die naar eigen zeggen ook bekend staat als 'Dr. Yes'.

Op zestienjarige leeftijd verliet de serieondernemer de schoolbanken om kennis en ervaring op te doen in het bedrijfsleven. Wat in 1968 begon als een magazine, liep uit tot onder andere een platenlabel, een luchtvaartmaatschappij, een mobiele telefoonbedrijf en tot ruim tweehonderd ondernemingen die onder de Britse holdingmaatschappij Virgin Group vallen.

Bear Grylls Inspiration360

Risico’s nemen

Aan het publiek gaf Branson het advies om risico’s te durven nemen. “Als ondernemer moet je leren taken te delegeren. Neem mensen aan in jouw bedrijf die beter zijn dan jij en geef ze kansen en het vertrouwen om doelen te behalen. Trek je daarna terug en neem zelf de tijd om meer kennis en ervaringen op te doen en nieuwe ideëen te ontwikkelen", aldus Branson. 

"Doordat je je werknemers het vertrouwen en kansen biedt, kun je ook gouden ideëen krijgen van mensen met wie je samenwerkt en mensen van wie je dat het minst verwacht. Wat ik in dat geval zeg is: Screw it, just do it.

Deze boodschap werd beaamd door de ook aanwezige Britse avonturier Bear Grylls, bekend van onder andere het televisieprogramma Running Wild. De vraag of zijn survivaltechnieken ook in het bedrijfsleven konden worden toegepast, beantwoordde Grylls positief.

“In mijn wereld moet je constant op je hoede zijn voor de omgeving en fysieke kracht speelt een belangrijke rol. Maar als ik spreek over samenwerken om het toppunt te bereiken, de moed niet opgeven en risico’s durven nemen, dan weten ondernemers waar ik het over heb.”

Kleine investeringen, kleine winsten

Ook Anita Elberse, hoogleraar aan de Harvard Business School, sprak tijdens Inspiration360 over wat ondernemers kunnen leren van de entertainmentindustrie. Als voorbeelden van succesverhalen noemde ze supersterren als Beyoncé, Dwayne ‘The Rock’ Johnson en de Amerikaanse basketbalspeler LeBron James.

“Wat hebben deze supersterren met elkaar gemeen en hoe kunnen ondernemers hier de successen uit halen?", vroeg Elberse aan het publiek. "Ze hebben zichzelf 100 procent gegeven en zijn vooral niet bang om heel hard te falen. Kleine investeringen lijken een veilige keuze te zijn, maar leveren ook kleine winsten op. Wat eigenlijk nog erger is dan falen, is middelmatigheid. Daar moeten we bang voor zijn, niet voor het nemen van risico’s.”

Op weg naar duurzaamheid

Tot slot kwam Al Gore aan het woord. Tien jaar na zijn documentairefilm An Inconvenient Truth, over de opwarming van de aarde, lijken de catastrofale gevolgen van de klimaatverandering urgenter dan ooit. Zo toonde Gore beelden van 'natuurramp na natuurramp die door onder andere wereldwijde verbranding van fossiele brandstoffen worden veroorzaakt'.

De voormalige vicepresident van de Verenigde Staten was echter positief over de ontwikkelingen rondom de opwekking en het gebruik van duurzame energie. “Publieke steun voor de transitie naar duurzaamheid groeit. Wanneer de keuze uiteindelijk wordt versimpeld tussen goed of kwaad, is de uitkomst door het menselijk aard voorbestemd. Dat is waar we op dit moment zijn in de strijd tegen klimaatverandering", aldus Gore.

"We zijn op het punt beland waar we de morele keuze moeten maken tussen een toekomst met waardigheid, overlevingskansen en duurzaamheid, of voortzetting van het pad naar vernietiging", vervolgde hij. "Sommigen hebben twijfels over ons vermogen om te veranderen, maar we moeten altijd onthouden dat het vermogen om te veranderen zelf een hernieuwbare bron is.”

Foto: DuurzaamBedrijfsleven Media