01-05-2019 15:07 | Door: Bas Joosse

Nederlandse ondernemers doen zakelijk niet voldoende aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Dit stelt het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk van Oxfam Novib na een grootschalig onderzoek onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Eén op de vijf ondervraagde ondernemers zegt niets te doen.

Voor het onderzoek van Oxfam Novib werden 2.359 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf ondervraagd. Van hen geeft 21 procent aan niets aan de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN te doen.

Belangrijke doelen

In het onderzoek is ook in kaart gebracht welke doelen de ondernemers belangrijk vinden. Dat zijn het uitbannen van honger (doel 2), waardig werk en economische groei (doel 8), beschermen van zeeën en oceanen (doel 14) en het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit (doel 15). Volgens Oxfam Novib vinden de ondernemers de doelen weliswaar belangrijk, maar doen ze er weinig aan. “Misschien voelen deze doelen te groot en onbereikbaar voor ondernemers om er concrete stappen in te zetten”, stelt Anouk Franck, bedrijven- en mensenrechtenexpert bij Oxfam Novib.

Op andere doelen gebeurt volgens de organisatie meer. Dat zijn bijvoorbeeld gezondheid en welzijn en gelijkheid tussen mannen en vrouwen (doel 5). Ook wordt wel gewerkt aan partnerships om de doelstellingen te behalen. Consultancybureau PricewaterhouseCoopers concludeerde eind 2018 nog dat veel bedrijven aan doelen werken die dicht bij hen liggen, of makkelijk in de strategie geïmplementeerd kunnen worden.

Lees ook: Hoogleraar Rob van Tulder: ‘Bedrijf met duurzame ambities moet durven kiezen’

Kennis als aandachtspunt

Oxfam Novib stelt dat ondernemers die de SDG’s kennen, gemiddeld 25 procent actiever zijn in duurzame bedrijfsvoering dan hun collega’s die de doelen niet kennen. Naast bekendheid met de SDG’s is ook kennis van een betere wereld een drijfveer voor verduurzaming.  “Om ondernemers te activeren om te werken aan de duurzaamheidsdoelen, is meer kennis en vooral een meer positieve houding ten opzichte van duurzaamheid in de bedrijfsvoering nodig”, zegt Franck.

Van de ondernemers die weten hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld, wil 72 procent zijn bedrijf volgens het onderzoek verduurzamen. Bij de algemene groep ligt dit percentage op 51 procent. In een eerder onderzoek concludeerde de Kamer van Koophandel dat een groot deel van de Nederlandse mkb’ers belemmeringen ervaart om duurzaam te ondernemen.

Bron: Oxfam Novib | Afbeelding: Adobe Stock