24-09-2019 13:29 | Door: Bas Joosse

Oneindig PET-plastic recyclen, een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes en een satellietnetwerk waardoor overal internet is: deze drie innovaties zijn door het kabinet verkozen tot Nationale Iconen. Hiermee krijgen de bedrijven achter de innovaties meer steun van de overheid om hun ambities waar te maken.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kiezen sinds 2014 elke twee jaar drie Nationale Iconen. De winnende bedrijven dit jaar zijn Ioniqa, Hiber en Inreda Diabetic.

PET-plastic recyclen

Scale-up Ioniqa ‘upcyclet’ PET-plastic tot een hoogwaardige pure grondstof. Met de techniek van het Eindhovense bedrijf moet PET-plastic oneindig recyclebaar zijn. “Wat je overhoudt, is een pure grondstof, identiek aan en met dezelfde kwaliteit als plastic op basis van olie”, stelde Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa, eerder in een interview met DuurzaamBedrijfsleven. Dit jaar moet de eerste fabriek van Ioniqa geopend worden. Onder andere Coca-Cola en Unilever werken samen met het bedrijf.

In een podcast van DuurzaamBV Radio sprak Ioniqa-oprichter Tonnis Hooghoudt eerder over zijn innovatie.

Internet of Things

Heel veel objecten zijn vandaag de dag verbonden met het internet. Het Internet of Things (IoT) is een techniek en maakt het mogelijk om objecten, zoals een prullenbak, ‘slim’ te maken. Het Amsterdamse bedrijf Hiber lanceerde in 2018 twee satellieten, die allebei minimaal één keer per dag de hele aarde bereiken. Netwerken als GSM, wifi en bluetooth hebben bij elkaar opgeteld een werelddekking van 10%, bereikt Hiberband momenteel eens per dag ook de rest van de wereld. Het is betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie. Door deze wereldwijde dekking wordt het mogelijk om in gebieden waar weinig internetbereik is, zoals in delen van Afrika, data te verzamelen.

lees ook: 10 Duurzame kansen voor IoT en big data

Kunstalvleesklier

Inreda Diabetic ontwikkelde een kunstalvleesklier, die ervoor zorgt dat de bloedsuikerwaarden van diabetespatiënten verbeteren en de klachten afnemen. Het apparaat werkt automatisch, waardoor de patiënt niet meer zelf de bloedsuikerwaarden hoeft te meten en insuline of glucagon hoeft te spuiten. In 2020 moet het product op de markt gebracht worden.

Lees ook: Smartwatch moet glucose pijnloos meten bij diabetes

Bronnen: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, Diabetesfonds, Hiber | Afbeelding: Adobe Stock