10-07-2020 09:15 | Door: Rianne Lachmeijer

Een regering afzetten omdat deze onvoldoende doet aan klimaatverandering? In Denemarken bestaat sinds kort een wet die dat mogelijk maakt. Het is een opvallende stap richting de illegalisering van klimaatverandering. Hoe het in de praktijk werkt, is nog afwachten.

Denemarken heeft net als veel andere landen het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend en daar eigen klimaatdoelen aan verbonden. Hoe een overheid aan de gestelde doelen te houden, is een vraag die de gemoederen (internationaal) bezighoudt. Het bekendste Nederlandse voorbeeld daarvan is de klimaatrechtszaak van Urgenda. De Hoge Raad gaf de klimaatorganisatie in 2019 gelijk dat de Nederlandse overheid wettelijk verplicht is om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Lees ook dit eerdere interview: Marjan Minnesma tikt nog steeds beren van de weg

Klimaatverandering illegaal

De Deense wet gaat nog een stap verder. Deze wet komt het dichtst in de buurt van wetgeving die het gebrek aan inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan illegaal maakt, schrijft BBC. Het Deense parlement houdt de klimaatstrategie van de regering jaarlijks tegen het licht. Wanneer blijkt dat de regering zich niet aan de afspraken houdt, kan deze worden afgezet.

Birgitte Qvist-Sørensen, algemeen secretaris van de Deense actiegroep DanChurchAid, gelooft erin dat het parlement deze stap durft te zetten. Ook als de coalitie verandert. Zo stemden acht van de tien partijen in het Deense parlement voor het invoeren van de klimaatwet. Deze zijn samen goed voor 95 procent van de zetels. Om die reden denkt Qvist-Sørensen dat er altijd wel een meerderheid in het parlement te vinden is die tot actie wil overgaan als blijkt dat de regering zich niet aan de klimaatdoelen houdt.

Toekomstige regeringen blijven verantwoordelijk

Om ervoor te zorgen dat bedrijven durven te investeren in duurzame oplossingen is stabiel overheidsbeleid essentieel, zegt de Deense klimaat- en energieminister Dan Jørgensen tegen BBC. De Deense wet zorgt daarvoor. "Zelfs als er opnieuw een financiële crisis komt, als politieke partijen veranderen en het klimaat niet zo hoog op de agenda staat als nu, dan zorgt de wet die we nu hebben gemaakt ervoor dat de vooruitgang in de strijd tegen klimaatverandering niet zal stoppen."

Lees meer over Denemarken:

Bron: BBC | Hoofdafbeelding: Adobe Stock