25-02-2016 15:08 | Door: Dimitri Reijerman

De firma Electroimpact heeft aan Boeing een aantal robots geleverd die de vleugels gaan produceren voor de Boeing 777X. Met de technologie kan Boeing sneller en goedkoper lichtgewicht vleugels van composiet maken.

AFP

De state of the art-robots zijn tot 9 meter hoog en doen 24/7 productiewerk in de buurt van de Amerikaanse plaats Seattle. Deze nieuwe robots hebben de taak om laag voor laag vleugels en een aantal aanvullende onderdelen voor de Boeing 777X te produceren.

Een eerste robot, die in de categorie automated fiber placement (AFP)-systemen valt, plakt dunne koolstofstrips samen met epoxyhars. Dit gebeurt over een lengte van circa 33 meter. Een tweede robot produceert op vergelijkbare wijze een U-vormig verbindingsstuk.

Dunnere en lichtere vleugels

Volgens Boeing en Electroimpact maken de robots, in feite reusachtige 3D-printers, het mogelijk om nog dunnere en lichtere vleugels te bouwen. Dit zorgt ervoor dat de Boeing 777X, die nog officieel in productie moet gaan, minder weegt en dus een lager brandstofverbruik heeft. De 777X moet circa 15 procent zuiniger vliegen dan de bestaande 777-toestellen.

Hoewel Airbus ook AFP-robots inzet voor zijn vliegtuigproductie, zijn de nieuwe en miljoenen kostende systemen van Electroimpact sneller. Ook is de technologie die Boeing nu inzet geavanceerder. Om deze te beschermen, heeft Boeing bovendien de exclusieve rechten op deze robottechnologie van Electroimpact verworven.

Bron: Electroimpact | Foto: Electroimpact