01-03-2016 09:30 | Door: Dimitri Reijerman

In het Zuid-Afrikaanse George heeft Airports Company South Africa (ACSA) een zonnepark geopend. Deze levert een groot deel van de benodigde stroom aan het ernaast gelegen vliegveld. Vijf andere luchthavens krijgen ook zonneparken.

Het park heeft een oppervlak van 1,2 hectare en telt 3.000 zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen George Airport, dat jaarlijks 600.000 passagiers verwerkt, momenteel 41 procent van de benodigde stroom leveren, meldt The South African.

Het zonnepark zal bij voltooiing een vermogen krijgen van 750 kilowatt. ACSA denkt dat dit vermogen voldoende zal zijn om overdag de luchthaven geheel van groene stroom te voorzien. Overtollige energie zal terugvloeien naar het stroomnetwerk.

George is de eerste luchthaven in Afrika die zijn stroom op duurzame wijze zelf genereert. Volgens ACSA kan het vliegveld veel geld besparen doordat de energieprijzen op het overbelaste vaste net snel stijgen in Zuid-Afrika. Daarnaast bespaart het vliegveld veel CO2-emissies. ACSA wil ook vijf andere vliegvelden die het in beheer heeft vergroenen door er zonnepanelen te plaatsen.

In India is al een luchthaven te vinden die geheel op zonne-energie kan draaien. Het gaat om Cochin International Airport. Op het luchthaventerrein zijn in totaal 46.150 zonnepanelen geplaatst.

Bron: The South African | Foto: By Bair175 (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons