01-03-2016 14:06 | Door: Dimitri Reijerman

Het stadsbestuur van Brussel noemt het fors vergroten van de voetgangerszone in het centrum van de stad een 'succesverhaal'. Het aantal fietsers en voetgangers is fors toegenomen, terwijl de luchtvervuiling flink is verminderd en het verkeer vlotter doorstroomt.

Sinds juni vorig jaar is de voetgangerszone in Brussel aanzienlijk uitgebreid. In het gebied, de Vijfhoek geheten, zijn auto's niet welkom, al worden op bepaalde punten wel taxi's toegelaten. Daarmee krijgen fietsers en voetgangers in het gebied vrijwel het rijk voor hen alleen. Velen twijfelden bij de openstelling of de duurzame doelstellingen van het stadsbestuur wel werden behaald en het verkeer niet muurvast zou lopen, schrijft De Standaard.

Uit een evaluatie stelt het stadsbestuur dat de voetgangerszone een succesverhaal blijkt te zijn. Het aantal fietsers verdubbelde in de ochtendspits en ook in de avondspits fietsen de Brusselaars vaker. Uit tellingen blijkt verder dat het aantal voetgangers met een factor 2,5 is toegenomen en taxi's doen goede zaken doordat zij de klandizie met 14 procent zagen toenemen.

Ook heeft de voetgangerszone geen negatief effect gehad op het autoverkeer. Het verkeer rondom de Vijfhoek zou merkbaar vlotter doorstromen. Aan enkele knelpunten wil het stadsbestuur nog werken. Alle maatregelen om het verkeersbeeld in het centrum te verduurzamen sorteert ook een positief effect op de luchtkwaliteit: de vervuiling is met 64 procent afgenomen, zo stelt Leefmilieu Brussel.

Er zijn ook verbeterpunten: de busverbindingen kunnen beter en er zijn nog geen plekken aangewezen voor nieuwe parkeergarages. Ook klinkt er bij bewoners kritiek op het schrappen van 400 parkeerplaatsen.

Bron: De Standaard | Foto: By Paul IJsendoorn (http://www.flickr.com/photos/ijsendoorn/333903083/) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons