03-03-2016 09:55 | Door: Dimitri Reijerman

Rood is stoppen, maar verkeerd afgestelde verkeerlichten veroorzaken ongelukken en veel nodeloos wachtende auto's. Wat zijn de gevolgen van bezuinigingen bij gemeenten en provincie?

Dat vroeg Robert-Jan Knook zich af in de wekelijkse editie van Knook in de Week op Duurzaam BV Radio. Het beheer van verkeerslichten blijkt volgens onderzoek vaak te wensen over te laten. In plaats van minimaal eens in de drie jaar, kijken veel beheerders slechts eens in de vijf jaar naar de afstelling. Of zelfs helemaal nooit.

De gevolgen van 'irritante' verkeerslichten zijn aanzienlijk. Er ontstaat nodeloos veel vervuiling door wachtende auto's. En de kans op ongelukken neemt toe, omdat ongeduldige verkeersdeelnemers door toenemende irritatie het rode licht negeren.

Knook's conclusie is duidelijk: wethouders kunnen zich op de (duurzaamheids)kaart zetten door meer aandacht te geven aan een correcte afstelling van verkeerslichten. En daarnaast kunnen veel verkeerslichten gewoon verdwijnen. Simpelweg doordat ze door een gewijzigd verkeersaanbod niet langer nodig zijn. 

Foto: Public Domain