03-03-2016 09:05 | Door: Dimitri Reijerman

Daimler, moederbedrijf van onder andere Mercedes-Benz en Smart, gaat € 500 mln investeren in een tweede accufabriek. Dochter Accumotive gaat de accu's leveren voor hybride en geheel elektrische auto's, maar ook voor energieopslag.

De nieuwe fabriek komt in het Duitse Kamenz te liggen, naast de bestaande fabriek van Accumotive. In de zomer van volgend jaar moet het pand klaar zijn voor de productie van accu's, meldt Daimler.

De accu's zijn in eerste instantie bedoeld voor elektrische auto's en hybride modellen van Mercedes en Smart, maar Accumotive wil ook accu's gaan leveren aan andere partijen. Daarnaast maakt Mercedes-Benz accu's voor stationaire opslag van groene stroom, zowel bij bedrijven als huishoudens.

Zodra de nieuwe accufabriek gaat draaien, kan de productie van accu's verdrievoudigen. Een stabiele toestroom van accu's is voor Daimler ook noodzakelijk, omdat de autofabrikant steeds meer inzet op de ontwikkeling van geheel elektrische auto's. Bovendien heeft het bedrijf zo meer grip op de gebruikte technologie.

Tesla-concurrent

Accumotive is in 2012 opgericht. Inmiddels heeft de accufabrikant meer dan 70.000 lithium-ion-accu's geproduceerd. Het bedrijf lijkt steeds meer een concurrent te vormen voor Panasonic en Tesla: beide bedrijven werken samen bij de ontwikkeling van nieuwe technologie en bouwen de gigafactory. Deze fabriek gaat op grote schaal accu's produceren waardoor de kostprijs flink omlaag kan.

Bron: Daimler | Foto: Mercedes-Benz (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)