02-03-2016 17:07 | Door: Dimitri Reijerman

Thalys heeft onder de naam Izy een nieuwe HSL-treinverbinding geopend. Izy rijdt tussen Paris Nord en Brussels Midi, en rijdt in Frankrijk over normaal spoor. De trein is aanzienlijk goedkoper dan de normale Thalys en biedt onder andere staanplaatsen voor € 10.

De Izy-trein gaat vanaf 3 april twee keer per dag rijden tussen Brussel en Parijs. Op vrijdag en zondag komt daar nog een derde verbinding bij. Tussen Arras en Parijs zal de HSL over normaal spoor rijden om zo het HSL-traject te sparen. De reisduur duurt met een reisduur van 2,5 uur ongeveer een uur langer dan dezelfde rit met de Thalys.

Izy

Met Izy mikt Thalys op een lager prijssegment. Zo verkoopt het spoorbedrijf voor elke rit online 10 kaartjes voor € 10 zonder een zitgarantie, waardoor de kans op een staanplaats aanzienlijk is. Staan kan bijvoorbeeld in het barrijtuig, omdat naast een gesloten bar ook alle stoelen zijn verwijderd.

Daarnaast zullen de klapstoeltjes op het balkon goedkoper zijn dan reguliere stoelen. Een gereserveerde zitplaats zal, afhankelijk van het moment van boeking, tussen de € 19 en € 59 kosten. Een grotere stoel kost€ 10 en voor extra bagage moet de reiziger ook bijbetalen.

Goedkoop en sneller alternatief voor de auto

Thalys heeft voor de Izy-lijn twee oudere TGV-treinen van de Franse spoorvervoerder SNCF overgenomen. Volgens het bedrijf kiezen veel reizigers op het traject Parijs-Brussel liever voor de trein dan de auto, mede omdat het sneller en comfortabeler is. Door met Izy een verlaagd serviceniveau aan te bieden en deels over normaal spoor te rijden, kunnen de kosten omlaag, terwijl de reis nog atijd duurzamer en sneller is dan met de auto.

Of de budget-HSL ook in Nederland zal gaan rijden is nog onduidelijk. Een Thalys-woordvoerder laat aan OV Magazine weten dat er nog geen plannen zijn om de verbinding door te trekken naar Amsterdam.

Bron: Izy, OV Magazine | Foto: Izy, By Ale Sasso (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons