07-03-2016 19:15 | Door: Dimitri Reijerman

BMW gaat zijn R&D-afdeling hervormen. Een aanzienlijk deel van de traditionele technici zal vervangen worden door programmeurs. Met de ingreep wil de Duitse autobouwer zich meer richten op de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Momenteel is ongeveer 20 procent van de 30.000 werknemers op de onderzoeksafdeling van BMW bezig met softwareontwikkeling. De komende vijf jaar moet dat aantal groeien naar 50 procent, zo zegt BMW-topman Klaus Froehlich tegen persbureau Reuters.

BMW

Met de ingreep gaat het jarige BMW - het bedrijf bestaat 100 jaar - flink op de schop. Dat is in de ogen van Froehlich hard nodig, omdat de autobouwer steeds meer op een technologiebedrijf begint te lijken. Naast andere autobouwers als concurrent ziet de topman bedrijven als Google en ICT-dienstverleners als Uber en Truecar als een concurrent.

BMW wil geen Foxconn worden

Vooral de opkomst van zelfrijdende auto's dwingt BMW tot het verleggen van zijn focus, mede omdat de Duitse autofabrikant weigert om te verworden tot een toeleverancier van ICT-bedrijven: "Ons doel is om ons business model te behouden en ons niet over te geven aan een grote internetspeler. Anders eindigen we als een soort van Foxconn ten opzichte van Apple, en leveren we alleen maar metalen bodies", aldus Froehlich.

BMW gaat daarom fors investeren in de benodigde software, zoals machine learning en kunstmatige intelligentie. Dergelijke software-algoritmen vormen de 'hersenen' van een zelfrijdende auto en het achterliggende cloudplatform.

De topman van BMW geeft verder aan meer kennis van buiten het bedrijf te gaan inhuren, mede omdat volgens Froehlich het Duitse onderwijs onvoldoende gekwalificeerde technici afleveren. Tegelijkertijd hoopt BMW meer geld te gaan verdienen met de verkoop van zijn zelfontwikkelde technologie, met name op het gebied van aandrijflijnen voor elektrische en hybride auto's.

BMW werkt op bepaalde vlakken al nauw samen met Duitse collega's. Zo kocht de autobouwer samen met Audi en Mercedes de kaartendivisie Here van Nokia. Deze technologie en geografische data is onmisbaar voor de bouw van autonome voertuigen.

Bron: Reuters | Foto: BMW