08-03-2016 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

BMW heeft bij de viering van zijn honderdste verjaardag de Vision Next 100 getoond, een concepctcar voor een autonoom rijdende auto. Naast een volautomatische rijmodus biedt een manuele stand volgens de fabrikant 'Freude am Fahren'.

De BMW Vision Next 100 is volgens de autobouwer een futuristische kruising tussen een coupé en een sedan. Volgens de Bayerische Motoren Werke zal zijn auto van de toekomst zuiver autonoom kunnen rijden, maar blijft ook het zelf besturen van het voertuig een belangrijke rol spelen.

BMW Vision Next 100

Met dit uitgangspunt wil BMW de auto dan ook twee rijmodi bieden: een volledig automatische Ease-modus, waarbij het voertuig zelfstandig van A naar B rijdt, en een manuele Boost-modus. Als de chauffeur Boost inschakelt zal hij wel vergaande assistentie krijgen van de boordcomputer, bijvoorbeeld door de ideale lijn en rijsnelheid te tonen.

In de autonome Ease-modus verdwijnt het stuur in de middenconsole en krijgen de stoelen een armleuning, terwijl op de voorruit beelden zijn te projecteren. De boordcomputer, 'Companion' geheten', kan tal van instellingen personaliseren, daarbij geholpen door talloze sensoren binnen en buiten de auto.

Schoon met gerecyclede materialen

BMW liet niets los over de aandrijving van het voertuig, behalve dat deze 'schoon' moet zijn. Een aandrijving op waterstof of elektrisch ligt daarmee voor de hand. Ook geeft de jarige autofabrikant aan dat het de Vision Next 100 wil optrekken op basis van zoveel mogelijk gerecyclede materialen.

Hoewel de Vision Next 100 een zuivere conceptcar is, richt BMW zich meer en meer op de technologie voor de ontwikkeling van volledig autonome auto's. Om die reden gaat de autobouwer, momenteel de nummer 10 in de wereld, zijn R&D-afdeling hervormen. Een aanzienlijk deel van de traditionele technici zal vervangen worden door programmeurs.

BMW Vision Next 100

Bron: BMW | Foto: BMW